1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple, Huawei en Samsung zijn in staat om hun smartphones vrijwel volledig uit te rusten met zelfontworpen hardware en daarin zijn ze vrijwel uniek. LG voegt zich met de eigen NUCLUN-chipset toe aan dit rijtje.

De meeste fabrikanten van smartphones maken gebruik van chipsets van andere bedrijven, zoals Tegra van Nvidia en Snapdragon van Qualcomm. We wisten al wel dat LG zelf chipsets wilde ontwerpen, maar wanneer het zover zou zijn was nog onduidelijk. LG introduceerde vannacht de NUCLUN-chipset en daarmee is het moment dus aangebroken.

De NUCLUN-chipset is gebaseerd op architectuur van ARM en wordt geproduceerd door TSMC. LG heeft gebruikgemaakt van de BIG.Little-architectuur, waarbij energiezuinige en krachtige rekenkernen aan elkaar worden gekoppeld om een zuinige en krachtige chipset te creëren. Het betreft vier zuinige Cortex A7-kernen die tikken op 1,2 GHz en vier krachtige Cortex A15-kernen die tikken op 1,5 GHz. LG heeft NUCLUN ook voorzien van ondersteuning voor LTE Advanced-netwerken, ofwel 4G+.

Apple ontwerpt zelf chipsets zoals de Apple A8 die in de iPhone 6 (review) en iPhone 6 Plus (review) zitten, Huawei’s dochteronderneming HiSilicon ontwerpt Kirin-chipsets die bijvoorbeeld in de Ascend P7 (review) worden gebruikt, Samsung maakt Exynos-chipsets die varianten van vrijwel alle modellen zijn verwerkt. Het ontwerpen van eigen chipsets brengt als voordeel dat fabrikanten de hardware beter op hun wensen kunnen afstemmen en unieke eigenschappen kunnen toevoegen.

Later dit jaar moeten de eerste smartphones met NUCLUN verschijnen.