2min

In de Verenigde Staten is een interessante uitspraak gedaan door een rechter. De politie mag een vingerafdruk van een verdachte gebruiken om een smartphone te ontgrendelen, maar niet met het bijbehorende wachtwoord. Een vingerafdruk wordt namelijk gezien als DNA-materiaal en een wachtwoord niet.

In de Verenigde Staten hoeft iemand niet zomaar zijn wachtwoorden te verstrekken als de politie daarom vraagt. De reden hierachter is dat de verdachte zichzelf en zijn gegevens mag beschermen en niet hoeft mee te werken aan gedwongen zelfincriminatie.

Bij het verstrekken van DNA-materiaal, een exemplaar van je handschrift of een fysieke sleutel is dat niet het geval. Die zaken kunnen door de politie in de Verenigde Staten vrij makkelijk worden geëist van de verdachten.

Nu kwam er een zaak voor de rechter waarbij een man ervan wordt verdacht zijn vriendin te hebben mishandeld. In het huis waar de mishandeling plaats zou hebben gevonden hangen echter camera’s waarvan de beelden via de telefoon van de verdachte zijn te bekijken. De politie wist dat het bij de rechter weinig kans maakte om het wachtwoord van de telefoon bij de rechter af te dwingen, aangezien het toestel over een vingerafdruksensor beschikt besloot de politie het over een andere boeg te gooien, het diende een verzoek in voor de vingerafdruk van de verdachte. Met succes want de rechter stelde de vingerafdruk van de gebruiker gelijk aan het verstrekken van DNA-materiaal.

In Nederland wil minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een "decryptiebevel" invoeren. Hierbij worden verdachten van zware misdrijven gedwongen om hun gegevens te ontgrendelen en ontsleutelen. Verdachten worden dan verplicht hun wachtwoorden en pincodes af te staan. Of het zover komt is nog maar de vraag, de Raad voor de Rechtspraak heeft al aangegeven dat het de nieuwe wetgeving van Opstelten wil laten toetsen door een rechter.