1 min

WhatsApp heeft bekendgemaakt dat het zich eindelijk meer gaat toeleggen op de veiligheid en privacy van gebruikers. Het bedrijf, onderdeel van Facebook, kondigde aan dat communicatie van begin tot eind zal worden versleuteld.

Onlangs nog lanceerde de Electronic Frontier Foundation een website waarop terug te zien hoe goed verschillende chatdiensten omspringen met veiligheid en privacy. WhatsApp kwam, net als veel andere populaire diensten, niet goed uit de bus. Daar lijkt nu wel wat aan te gebeuren.

WhatsApp zal de communicatie van gebruikers van begin tot eind versleutelen op basis van TextSecure. De versleuteling zal standaard ingeschakeld worden en wordt gezien als een van de sterkste beveiligingen voor chat-apps. Als een hacker de sleutel van een pakket bemachtigt is de overige communicatie nog altijd veilig omdat de verschillende sleutels niet van elkaar zijn af te leiden. Deze techniek wordt perfect forward secrecy genoemd. Vooralsnog wordt alleen de Android-app van de versleuteling voorzien, het is nog onduidelijk wanneer andere platforms volgen.

Dankzij end-to-end-versleuteling zijn de gegevens die worden verzonden alleen uit te lezen voor de verzender en ontvanger. Dit betekent dat ook WhatsApp de data niet kan openen. Dat betekent eveneens dat WhatsApp dus ook geen data kan overdragen aan autoriteiten die een gerechtelijk bevel hebben.

Volgens TextSecure-maker Open Whisper heeft het zes maanden gekost om de code klaar te maken voor zo’n grote toepassing als WhatsApp. De ontwikkeling startte kort nadat WhatsApp werd ingelijfd door Facebook.