2min

Facebook heeft wederom een nieuwe applicatie uitgebracht. Het betreft Facebook Groups, een applicatie die bedoeld is voor vriendengroepen. De functie zal al in de Facebook-app, maar wordt nu ook afzonderlijk toegevoegd.

Met Facebook Groups voor Android en iOS worden gebruikers in staat gesteld om eenvoudiger ruimtes aan te maken voor bijvoorbeeld vriendengroepen, gezinnen, familieleden, collega’s, mensen met eenzelfde interesse, enzovoorts. Er zijn drie soorten groepen: openbaar, besloten en geheim.

In een openbare groep kan iedereen deelnemen, iedereen kan de leden en berichten zien. In een besloten groep kunnen alleen leden de inhoud zien, de groep en de deelnemers zijn wel zichtbaar. Een geheime groep en de inhoud ervan is alleen te vinden voor mensen die zijn uitgenodigd. Elke groep gedraagt zich als een soort losse Facebook-omgeving. Middels een Ontdekken-functie is het ook mogelijk om nieuwe groepen te vinden, aangepast op jouw smaak.

Facebook maakt het ook mogelijk om een groep aan het startscherm van je smartphone toe te voegen, dat geldt zowel voor Android als iOS. In het geval van iOS betreft het een truc waarbij een groep als hyperlink wordt toegevoegd, waardoor een omleiding via Safari nodig is.

Door een separate app aan te bieden wil Facebook de mensen die veel van deze functie gebruikmaken tegemoetkomen, de Groups-functie was namelijk weggestopt in de Facebook-app. Facebook’s oprichter Mark Zuckerberg belooft dat de Groups-functie niet uit de primaire app verwijderd zal worden, zoals wel met de Messenger-functie is gebeurd. Om de chatdienst te gebruiken is de losse app vereist.

Facebook Groups is gratis te downloaden vanuit de App Store en Google Play.