2min

Het Europees Parlement heeft een niet-bindend voorstel voor het loskoppelen van zoekmachines van commerciële diensten aangenomen. Met het voorstel wil het Parlement de neutraliteit van zoekmachines bevorderen.

Het voorstel van het Europees Parlement is niet-bindend en het orgaan heeft sowieso geen bevoegdheid om bedrijven zoals Google op te splitsen. Echter worden de Europese Commissie en de leden van de Europese Unie wel verzocht om het voorstel onder de loep te nemen en mee te nemen in de overwegingen. Verschillende leden van de Commissie lieten zich eerder deze week negatief uit over het voorstel.

In het voorstel wordt Google niet specifiek bij naam genoemd, maar op dit moment is de zoekgigant wel duidelijk de partij waarop gedoeld wordt. De zoekmachine van Google heeft volgens StatCounter een marktaandeel van 92,5 procent in ons continent, daarmee heeft Google een duidelijke monopoliepositie.

De zoekgigant kan volgens het Europees Parlement echter niet neutraal blijven, omdat de zoekresultaten ook commercieel worden gebruikt en doorlinken naar eigen diensten. Google toont in de zoekresultaten gesponsorde elementen en haalt eigen diensten naar boven, waardoor de zoekresultaten gemanipuleerd worden.

De inkomsten vanuit Google Search worden door het bedrijf onder andere gebruikt voor de ontwikkeling en introductie van nieuwe diensten en producten. Die nieuwe Google-producten worden vervolgens weer met behulp van de zoekmachine extra gepromoot.

Het voorstel werd door het Parlement met 384 stemmen voor en 174 stemmen tegen aangenomen. 56 parlementariërs onthielden zich van een stem. Google heeft vooralsnog niet gereageerd op de uitkomst.

Lees ook ons blog over de opsplitsing: Voorstel om Google te splitsen niet reëel en doodsteek voor innovatie