1 min

Tags in dit artikel

, ,

Sinds 2009 is Microsoft verplicht om in Windows een keuzescherm voor browsers te tonen, om de competitie tussen browserfabrikanten te bevorderen. Na vijf jaar mag de softwaregigant het scherm weer uitschakelen.

De Europese Commissie legde Microsoft in 2009 een straf op vanwege oneerlijke competitie met Internet Explorer, dat standaard met Windows wordt meegeleverd. Voortaan moest de softwaregigant een keuzescherm aan Europeanen tonen, zodat zij zelf een browser konden kiezen uit een aantal opties. Zo geschiedde, maar door een technische fout kregen veel burgers het scherm niet te zien en daardoor ontving Microsoft een boete van 561 miljoen euro.

Microsoft moest het keuzescherm vijf jaar lang weergeven en had aangeboden om de weergave te verlengen tot 2016, maar de Europese Commissie lijkt tevreden met de stand van zaken. Met recht: volgens StatCounter is het marktaandeel van Internet Explorer wereldwijd gezien gekelderd, van 55,7 in december 2009 naar 23,7 procent vijf jaar later. In Europa lag het aandeel op 44,8 procent, nu nog op 17,3 procent.