1 min

De netbeheerders hebben besloten dat het voorlopig niet mogelijk is voor nieuwe klanten om data op te vragen van slimme meters. Uit onderzoek is gebleken dat kwaadwillende met slechts weinig informatie het energieverbruik van derden kunnen in zien.

Volgens de branchorganisatie Netbeheer Nederland ligt het probleem bij de oda’s, onafhankelijke dienstenaanbieders. Dit zijn bedrijven die consumenten verschillende diensten aanbieden om hun energieverbruik in de gaten te houden en hoe ze energie kunnen besparen. Deze oda’s lezen de slimme meters van de consument uit, maar zijn zelf geen netbeheerder of energieleverancier.

De oda’s gebruiken webportals waar klanten zich kunnen inschrijven die een slimme meter hebben. Vervolgens controleren deze portals op naam, adres en EAN-code van de slimme meter. Een EAN-code is echter een productcode die voor alle slimme meters van hetzelfde model identiek is. Op die manier is het dus kinderlijk eenvoudig om het energieverbruik van de buurman uit te lezen aangezien die ongetwijfeld dezelfde slimme meter heeft.

Hierdoor gaan de oda’s niet erg veilig om met de privacy van consumenten. De netbeheerders willen nu een gedragscode opstellen waar deze oda’s zich aan moeten houden. Daarnaast willen ze kijken of het veiliger kan.