2min

Android heeft het afgelopen jaar een mijlpaal bereikt die de concurrentie mogelijk nooit zal bereiken, er werden maar liefst 1 miljard Android-smartphones verkocht in 2014, daarmee domineert Android de smartphone-markt met een aandeel van maar liefst 81 procent.

In 2014 zijn er maar liefst 1042,7 miljoen smartphones verkocht met daarop Android als besturingssysteem. Een gigantisch aantal waar de concurrentie niet bij in de buurt kan komen. Apple is de nummer twee en volgt op gepaste afstand met 192,7 miljoen stuks, wat neerkomt op 15 procent van de markt, ook zeker niet slecht. Microsoft komt daarmee op de derde plek, Windows Phone is goed voor 38,8 miljoen stuks oftwel 3 procent van de markt. Alle andere besturingssystemen samen zijn goed voor 9,3 miljoen stuks, minder dan 1 prcoent. Daaronder valt onder andere BlackBerry.

Opvallend is de stijging in aantallen, in vergelijking tot 2013 steeg de verkoop van het aantal Android-smartphones met 33 procent, waar Apple met iOS een stijging van 25 procent wist te realiseren. Hoewel Windows Phone door velen wordt gezien als een besturingssysteem met veel potentie, zijn de cijfers minder overtuigend, Microsoft wist slechts een stijging van 8 procent te realiseren. Het bedrijf zal beter zijn best moeten doen wil het succesvol worden op de smartphone-markt. Daarvoor zal moeten worden gekeken naar de introductie van Windows 10, maar die cijfers weten we pas begin 2017.

Eerder verscheen er op Techzine een blog hoe ik denk dat Microsoft terug kan komen in deze markt. Al liegen deze cijfers er niet om en zal Microsoft er nog een zware kluif aan hebben.

Op dit moment zijn vooral de opkomende landen een doorslaggevende factor, de verkopen in China bepalen voor het grootste gedeelte hoe de markt wordt verdeeld. Daar komen in de nabije toekomst ook nog landen bij als India en Indonesië.