2min

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC heeft gisteren met drie tegen twee stemmen nieuwe regels aangenomen rond netneutraliteit. Volgens de nieuwe regels mogen de internetproviders geen verkeer meer afknijpen of tegen betaling voorrang geven, waardoor netneutraliteit een feit is. Hiermee volgt de Verenigde Staten het voorbeeld van Nederland.

In Nederland is al enige tijd een wet van kracht voor netneutraliteit en wereldwijd zijn er voor- en tegenstanders. De politici zijn het in veel landen ook nog niet met elkaar eens of het netneutraliteit moet invoeren of niet. Over het algemeen zijn alle internetproviders tegen netneutraliteit, maar zijn alle bedrijven met online activiteiten voorstander van netneutraliteit.

In de Verenigde Staten is ook flink wat discussie geweest over netneutraliteit en daar hebben de voorstanders nu gewonnen. De democraten zijn voorstander en de republikeinen zijn tegen, de democraten wonnen de stemming met drie tegen twee stemmen. Hierdoor mogen providers geen onderscheidt meer maken in netwerkverkeer en mogen verbindingen niet langer worden afgeknepen. Dit gebeurde in de Verenigde Staten al regelmatig, zou heeft Netflix daar verschillende overeenkomsten gesloten met providers om hun internetverkeer beschikbaar te houden om een fatsoenlijke snelheid. Providers dreigde anders Netflix af te knijpen waardoor consumenten niet meer in staat zouden zijn een film of serie te kijken. Reden voor providers om de verbinding af knijpen is omdat diensten als Netflix en YouTube echt grootverbruikers zijn en daar niet extra voor betalen.

Nu hoeven bedrijven als Netflix dit soort afspraken niet meer te maken, want de wet voor netneutraliteit beschermd ze nu. Al het internetverkeer moet gelijkwaardig worden behandeld en er mag geen onderscheid worden gemaakt tussen klein- of grootverbruikers.

De FCC vindt het vooral belangrijk dat de verbinding via mobiel internet wordt gewaarborgd. Daar werden veel diensten inmiddels al afgeknepen door de Amerikaanse providers.

In Nederland hebben we sinds 2012 netneutraliteit maar of dat zo blijft is nog maar de vraag. In Europa wordt momenteel druk gediscussieerd over netneutraliteit en er zijn landen die voorstander zijn, maar er zijn ook veel tegenstanders. Mocht Europa besluiten dat netneutraliteit niet wordt ingevoerd of met allerlei uitzonderingen, dan zal Nederland zijn wetgeving moeten aanpassen.