2min

Google wil op korte termijn de eerste stappen gaan zetten als telecomprovider, dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd op de Mobile World Congress. Het bedrijf biedt al breedband internet aan in verschillende Amerikaanse steden maar daar komt binnenkort ook een mobiel netwerk bij.

Google zal beginnen met een eigen virtueel mobiel netwerk, waar het eindigt is nog maar de vraag. Intern noemen ze het bij Google "Project Nova", het bedrijf zal capaciteit gaan inkopen bij mobiele telecomproviders om een eigen mobiele netwerk op te zetten. Vervolgens zal het daarop abonnementen gaan aanbieden, mogelijk in combinatie met smartphones.

Volgens de geruchten zou Google in de Verenigde Staten gaan samenwerken met de mobiele providers Sprint en T-Mobile. Google’s virtuele netwerk moet straks automatisch gaan schakelen tussen het mobiele netwerk en WiFi-netwerken van Google. Op basis van de signaalsterkte moet er automatisch worden geschakeld. Google zou zijn software willen optimaliseren voor mobiele netwerken en daarvoor begint het dus een eigen virtuele netwerk. Zo zouden gesprekken die automatisch wegvallen ook automatisch hersteld moeten gaan worden zonder tussenkomst van de gebruiker.

Sundar Pichai heeft laten weten dat Google werkt aan zijn eigen "backbone" voor het virtuele mobiele netwerk en dat het bedrijf met telecomproviders over de hele wereld gaat werken, zodat zij daarover diensten kunnen aanbieden. Google wil diensten aanbieden aan miljarden gebruikers en verschil maken in het leven van deze mensen, aldus Pichai.

Google’s doel is niet om te concurreren met bestaande telecomproviders maar om te laten zien wat er mogelijk is. Een beetje zoals de Nexus-smartphones van Google. Daarmee heeft Google de afgelopen jaren steeds de lat proberen hoger te leggen zodat fabrikanten hun producten gingen verbeteren. Hetzelfde wil Google nu doen voor de telecomproviders. Uiteindelijk wil Google geen grote telecomprovider worden, de Nexus-smartphones zijn uiteindelijk ook maar een heel klein onderdeel van het Android-ecosysteem. De meeste toestellen worden door de fabrikanten verkocht.

Google’s doel is om vier miljard mensen met het internet te verbinden. Daarvoor gebruikt het drie methoden. De eerste is Project Link. Dit zijn glasvezelverbindingen die het bedrijf aanlegt in Afrika. Het is begonnen in de hoofdstad van Oeganda, Kampala. Binnenkort wil het bedrijf meer Afrikaanse steden gaan voorzien.

Daarnaast heeft Google ook nog Project Loon, waarbij het gebruik maakt van geavanceerde ballonnen die over de wereld vliegen en internet bieden via 4G in afgelegen gebieden. De ballonnen kunnen inmiddels zo’n 200 dagen in de lucht blijven. In november had Google 80 ballonnen gelijktijdig in de lucht, momenteel worden er zo’n tien nieuwe ballonnen per week opgelaten. Er lopen testen met Project Loon in verschillende delen van de wereld. In Australië test Google Project Loon samen met Telstra, in Nieuw Zeeland met Vodafone en in Zuid-Amerika met Telefonica.

Tot slot is er nog project Titan, dit zijn drones die op grote hoogte rond de wereld vliegen en gebruik maken van zonne-energie om in de lucht te blijven. Deze drones hebben dezelfde vleugelwijdte als een Boeing 747.