2min

Intel is volgens ingewijden in gesprek met chipfabrikant Altera om het bedrijf in te lijven. Als Intel inderdaad besluit om Altera over te nemen dan zal dat de grootste overname van Intel ooit zijn. Altera zou een waarde hebben van zo’n 10,4 miljard dollar.

Voordat de berichten opdoken dat Intel en Altera met elkaar in gesprek zijn voor een overname had het bedrijf een waarde van 10,4 miljard dollar. Inmiddels is de waarde gestegen tot rond de 13 miljard dollar. Altera fabriceert speciale chips die op maat kunnen worden geconfigureerd om specifieke taken uit te voeren. Ze worden onder meer gebruikt in telefonie- en computernetwerken, maar ook in auto’s en militaire toepassingen. Doordat de chips toegespitst zijn op specifieke taken zijn ze veel sneller dan de standaard processors die Intel produceert.

Intel en Altera hebben in het verleden al samengewerkt, zo heeft Intel gebruik gemaakt van Altera om chips te produceren voor andere bedrijven. Altera heeft op zijn beurt gebruik gemaakt van de geavanceerde productieprocessen van Intel om nog betere chips te produceren.

Als Intel besluit om Altera over te nemen kan het de markten waarop het bedrijf actief is flink uitbreiden. Deze overname zal Intel echter niet helpen in de markt waar het al jaren in probeert door te breken. De markt voor mobiele telefoons, Altera produceert namelijk geen chips voor smartphones. Wel kan deze overname ervoor zorgen dat Intel de fabrieken op volle kracht kan laten draaien, doordat het daar dan ook meer chips voor Altera kan gaan produceren. Intel investeert elk jaar miljarden in zijn fabrieken, maar door de moeizame pc-markt is het lastig om de fabrieken ook optimaal te laten draaien.

Intel’s grootste overname tot nu toe is de overname van McAfee in 2011. Daarvoor betaalde het bedrijf toen 7,7 miljard dollar.