2min

Google heeft begin maart bekendgemaakt dat het de telecommarkt wil veranderen van binnenuit. Het bedrijf wordt een virtuele telecomprovider door capaciteit in te kopen bij bestaande providers met een eigen netwerk. Volgens The Telegraph wil Google niet alleen de prijzen onder druk zetten maar ook roamingkosting de wereld uit helpen.

Als Europa het niet doet dan doen we het zelf wel moet Google gedacht hebben. Het bedrijf is in de Verenigde Staten in gesprek met één of meerdere providers om capaciteit in te kopen voor een eigen virtueel mobiel netwerk. Volgens The Telegraph zou Google ook in gesprek zijn met Hutchison Whampoa, dat bedrijf is wereldwijd in 14 landen actief met een eigen mobiel netwerk.

Het doel van Google zou niet zozeer zijn om zijn mobiele diensten uit te breiden naar de landen waar Hutchison Whampoa actief is maar juist om gebruikers uit de Verenigde Staten tegen normale tarieven ook in die landen mobiele diensten te bieden. Google kan door in veel landen netwerkruimte in te kopen roamingkosten eigenhandig de wereld uit helpen. In Europa wordt getracht dit bij wet te regelen en dat zou eigenlijk in 2015 moeten gebeuren, maar in Europa kan men het maar niet eens worden.

Voor onze lezers uit Nederland en België is dit vooralsnog geen goed nieuws want hoewel Hutchison Whampoa in veertien landen actief is vallen Nederland en België hier niet onder. Het bedrijf dat oorspronkelijk uit Hong Kong komt is met provider Three actief in Australië, Denemarken, Hong Kong, Ierland, Indonesië, Italië, Macau (regio in China), Noorwegen (nog niet actief), Oostenrijk, Sri Lanka, Thailand, Verenigd Koninkrijk, Vietnam en Zweden.

Google’s plannen voor een eigen virtueel mobiel netwerk hebben voornamelijk ten doel om de prijzen omlaag te krijgen. Google heeft aangegeven dat het er niet op uit is om heel groot te worden. In hoeveel landen Google uiteindelijk actief wil worden is ook nog niet duidelijk. De grote providers zullen in elk geval niet erg blij worden van Google’s plannen omdat zij de tarieven graag zo hoog mogelijk houden. De kans is dan ook aanwezig dat Google bij veel providers de deur wordt gewezen, maar dat betekent niet dat er geen kleinere providers zijn die Google graag zien komen.