2min

De kritiek op de nieuwe domeinextensie .sucks groeit, vooral bedrijven zijn ontevreden over het feit dat de ICANN deze extensie heeft goedgekeurd. Bedrijven zijn namelijk bang voor imagoschade als iemand anders hun naam registreert met de extensie .sucks. Daarnaast wordt er een prijskaartje gehanteerd wat toch wel veel wegheeft van oplichting.

De ICANN is vorig jaar begonnen met het toevoegen van tientallen nieuwe domeinnaamextensies. Iedereen kan tegenwoordig zijn eigen domeinextensie kopen, wel moet je daarvoor een dikke portemonnee hebben en voldoen aan wat technische eisen. Dat heeft geresulteerd in een flinke toename van het aantal extensies en niet iedereen is daar even blij mee.

Voorheen kozen grote multinationals ervoor om hun naam met vrijwel elke extensie vast te leggen om misbruik te voorkomen. Dat is inmiddels haast onmogelijk met al die nieuwe extensies, bovendien lopen de kosten dan al snel de spuigaten uit. De ICANN heeft ook de extensie .sucks goedgekeurd en daar is eigenlijk niemand echt blij mee, bedrijven zijn namelijk bang voor imagoschade als iemand anders met deze domeinnaam aan de haal gaat. Wat te denken van Apple.sucks, KPN.sucks, Samsung.sucks, Vodafone.sucks, Ziggo.sucks en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het bedrijf achter deze domeinextensie, Vox Populi, biedt de mogelijkheid aan merknaamhouders om hun domeinnaam van te voren vast te leggen zodat niemand ermee aan de haal kan gaan. Daarvoor hanteert het bedrijf echter wel een prijskaartje van 2499 dollar per domeinnaam. Bedrijven die meerdere merknamen hanteren, bijvoorbeeld voor hun verschillende producten, zijn dus flink wat geld kwijt om domeinkaping te voorkomen.

Als de domeinextensie straks voor iedereen beschikbaar komt zal een domeinnaam 249 dollar per jaar gaan kosten.

De ICANN probeert zich inmiddels te verdedigen door zich te schuilen achter de wetgevers. De ICANN is van mening dat zij niets verkeerd doen en dat het aan de Amerikaanse en Canadese overheid is om te bepalen of deze domeinextensie onwettig is, het heeft daarvoor ook brieven gestuurd naar deze overheden. Mocht dat zou zijn dat kan de ICANN de domeinextensie weer intrekken. Veel bedrijven zijn echter van mening dat de ICANN deze extensie gewoon nooit had moeten vrijgeven. Of de overheden een onderzoek gaan starten tegen deze domeinextensie is onduidelijk.