1 min

De Japanse fabrikant Sharp heeft een 4K-scherm aangekondigd voor smartphones. Het gaat om een 5,5 inch scherm met een 4K-resolutie van 2160 x 3840 pixels. Daarmee komt het aantal pixels per inch op 806. Het scherm moet in 2016 beschikbaar komen voor massaproductie.

Sharp heeft een IGZO LCD-scherm ontwikkeld van 5,5 inch met een 4K-schermresolutie. De schermresolutie is daarmee veel hoger dan de huidige QHD-schermresolutie van de nieuwste smartphones, waarvan al wordt gezegd dat die eigenlijk overbodig is. Op de gebruiksafstand van een smartphone kan het menselijk oog niet meer dan 300 pixels per inch waarnemen. De schermen met een QHD-resolutie hebben ongeveer 500 pixels per inch, en Sharp gaat dit optrekken naar 800 pixels per inch. De meerwaarde daarvan is dus onduidelijk.

Het is een nieuwe trend om schermen met een QHD-resolutie in smartphones te plaatsen, waarvan de meerwaarde eigenlijk nul is. Toch doet iedereen het en dan wordt het marketingtechnisch een minpuntje als je het als fabrikant niet doet. Hoewel het oog niet in staat is om meer dan 300 pixels per inch waar te nemen, kunnen meer pixels wel zorgen voor een scherper beeld, aldus de fabrikanten. Wat weer rustiger is voor de ogen. Wij zijn vooral benieuwd naar het verhaal van Sharp waarom mensen moeten kiezen voor een 4K-schermresolutie in hun smartphone.