2min

Google heeft opnieuw een protocol ontwikkeld om het internet sneller te maken. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het nieuwe protocol en met succes, Google is inmiddels begonnen met het in gebruik nemen van het protocol. De naam van het nieuwe protocol is Quic en moet straks het TCP-protocol gaan vervangen.

Het is niet de eerste keer dat Google probeert om het internet sneller te maken, enkele jaren geleden presenteerde het bedrijf het SPDY-protocol (speedy). Dit was echter een variatie op het http-protocol dat moet worden toegepast in webservers. Inmiddels is SPDY omgezet in een HTTP 2.0-standaard die nu overal beschikbaar begint te worden.

Google wil zijn nieuwe Quic-protocol ook gaan aanbieden als nieuwe standaard, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Het grote verschil tussen het Quic- en het TCP-protocol is het aantal keren dat een client met een server moet communiceren. Bij het TCP-protocol moet er min of meer eerst hallo worden gezegd tussen de server en de client om een verbinding tot stand te brengen en daarna kan worden begonnen met het verzenden van data. Bij het Quic-protocol wordt deze stap overgeslagen en komt er direct een verbinding tot stand en wordt er direct data verzonden.

Het Quic-protocol werkt zowel met beveiligde als niet beveiligde verbindingen. Bij een TCP-connectie moet er naast hallo ook extra worden gecommuniceerd voor een beveiligde verbinding. Quic behaalt dus de grootste snelheidswinst bij een beveiligde verbinding.

Google is inmiddels begonnen met het toepassen van Quic op zijn eigen websites, zoals de zoekmachine en YouTube. Volgens Google laad de zoekmachine hierdoor 3 procent sneller en hoeven video’s 30 procent minder te laden. Doordat Google met Quic een alternatief biedt voor TCP kan dit protocol op termijn ook worden ingezet voor andere internetdiensten, bijvoorbeeld verbindingen met DNS- en MAIL-servers.

Google heeft het hele Quic-protocol beschikbaar gemaakt onder een open source-licentie, waardoor iedereen er baat bij heeft en niet alleen Google.