2min

Na 50 jaari s de Wet van Moore nog steeds van kracht. In 1965 voorspelde Gordon Moore, een van de oprichters van Intel, dat het aantal transistors in een chip elk jaar zou verdubbelen terwijl de kosten van een chip gelijk zouden blijven, in 1970 stelde hij zijn voorspelling bij naar elke twee jaar. Inmiddels blijkt zijn voorspelling vandaag de dag nog steeds te kloppen.

Elke twee jaar introduceert Intel een nieuwe generatie processoren die een stuk krachtiger zijn en daarnaast ook nog eens een stuk energiezuiniger. Inmiddels zijn we er aan gewend dat Intel er elke keer opnieuw in slaagt om het kunstje te flikken en de Wet van Moore in stand te houden. Er wordt inmiddels ook al zo’n 15 jaar geroepen dat de Wet van Moore zo goed als voorbij is. Vooralsnog is dat niet het geval en produceert Intel nu chips om 10 nanometer. De Wet van Moore was echter niet mogelijk geweest als enkele chipinnovaties niet waren doorgevoerd zoals 3d-transistors en nieuwe materialen om chips mee te produceren.

Intel gaat nu proberen de stap te maken naar 10 nanometer chips, waarmee het energieverbruik van een chip opnieuw sterk wordt teruggedrongen en de prestaties opnieuw flink gaan stijgen. Intel heeft bekendgemaakt dat het inmiddels ook al testen doet met chips van zeven en vijf nanometer. Deze hoeven we voorlopig echter nog niet te verwachten, maar zullen over enkele jaren wel gaan verschijnen.

Het feit dat Intel erin is geslaagd de Wet van Moore te volgen zorgt er ook voor dat de ICT zo snel heeft kunnen innoveren. Als de Wet van Moore niet zou uitgaan van een verdubbeling in het aantal transistors elke twee jaar maar bijvoorbeeld elke vier jaar, dan zou de ICT-wereld er heel anders uit zien. Dan zouden we op dit moment allemaal op een computer werken uit de begin jaren 90, bijvoorbeeld een i386 of i486.