2min

Opnieuw trekt de Nederlandse overheid de portemonnee om extra ondersteuning aan te schaffen voor de nog aanwezigen Windows XP-machines binnen de overheid. De overheid koopt een half jaar extra ondersteuning voor zo’n 5000 Windows XP-systemen, daarvoor moet het 1,7 miljoen euro aan Microsoft betalen.

Windows XP bestaat inmiddels al zo’n 13 jaar en het was al jaren bekend dat de ondersteuning voor dat besturingssysteem stopte in april van 2014. Toch is de overheid er niet in geslaagd om alle Windows XP-systemen op tijd uit te faseren. Vorig jaar kocht het een jaar lang ondersteuning voor Windows XP, toen betaalde het 2,48 miljoen euro voor extra ondersteuning voor 36.000 tot 40.000 Windows XP-systemen. Dit jaar zijn er nog 5000 systemen waarvoor ondersteuning moet worden aangeschaft, gezien het hoge prijskaartje kiest de overheid nu voor slechts zes maanden ondersteuning.

De reden dat het prijskaartje in verhouding tot vorig jaar fors hoger is heeft te maken met Microsoft-beleid. Het bedrijf uit Redmond heeft al meerdere malen verkondigd dat Windows XP echt voorbij is. Het bedrijf wil zelf ook af van de ondersteuning voor het besturingssysteem en daarom hangt er een fors prijskaartje aan voor bedrijven en overheiden die dat toch nog willen. Windows XP kwam 13 jaar geleden op de markt in een tijd waarin internet eigenlijk nog geen rol speelde, inmiddels ziet de wereld er heel anders uit en worden er hele andere dingen van een besturingssysteem verwacht. Voornamelijk op het gebied van beveiliging kan Windows XP echt niet meer mee, het systeem is veel gevoeliger voor aanvallen dan Windows 7 of Windows 8.

De overheid heeft nu zes maanden de tijd om de laatste 5000 Windows XP-systemen te vervangen door een recent besturingssysteem. Als de overheid verstandig is dan gaat het ook vast plannen maken om volgend jaar de eerste systemen te migreren naar Windows 10 want in 2020 loopt de ondersteuning van Windows 7 af.