2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Bij de presentatie van Android 4.4 introduceerde Google de ART-compiler, een nieuwe manier om Android-apps samen te stellen zodat deze sneller uitgevoerd kunnen worden op Android-apparaten. Met Android 5.0 werd deze nieuwe ART-compiler de standaard. Nu werkt Google samen met ARM aan een nog snellere compiler genaamd Optimizing.

Android is in vergelijking tot iOS en Windows zeker niet het snelste besturingssysteem, de afgelopen jaren heeft Google echter grote stappen gezet om dat te verbeteren. Het grootste probleem zit in de manier waarop de Java-code door de compiler heen gaat om tot een applicatie te worden gevormd. Voor Android 5.0 werd er in Android gebruik gemaakt van de Dalvik-compiler, deze is nu vervangen door Android Runtime (ART). Het grote verschil is dat Dalvik on-demand de code deed compileren en ART dit meteen helemaal doet bij de installatie van een app.

In ART zitten echter nog verschillende onderdelen van Dalvik verwerkt die Google nog niet heeft weten te verbeteren. Google is nu een samenwerking aangegaan met chipontwerper ARM om de nieuwe ART-compiler verder te verbeteren en de oude Dalvik-onderdelen ook te optimaliseren. Deze nieuwe compiler draagt de naam Optimizing en biedt onder andere betere 64bit-ondersteuning voor ARM’s AArch64-architectuur.

Naar verluidt is Optimizing nu al in staat om bepaalde Android-benchmarks 40 procent sneller uit te voeren. Wel zou het compileren van een app iets langer duren (8 procent) en zou de bestandsgrootte met 10 procent zijn toegenomen. Dit zijn twee kleine nadelen die de bedrijven mogelijk nog kunnen wegpoetsen, maar anders zijn de nadelen misschien wel het voordeel waard. De innovatie in opslagchips is de laatste jaren enorm hard gegaan, prijzen zijn gedaald en de gemiddelde opslagcapaciteit is omhoog gegaan, ook worden de mobiele processoren steeds sneller.

Wanneer Google de nieuwe Optimizing-compiler wil gaan toepassen in Android is nog onduidelijk. Waarschijnlijk verschijnt er eerst een betaversie voordat de nieuwe compiler standaard wordt ingeschakeld. Eind mei vind Google I/O plaats, Google’s eigen conferentie voor ontwikkelaars en mogelijk wordt de nieuwe compiler dan gepresenteerd.