2min

De financieel directeur van chipfabrikant AMD heeft bekendgemaakt dat mocht AMD in de toekomst worden overgenomen door een andere techgigant of investeerder, de licentie-overeenkomst met Intel gewoon behouden kan blijven en het bedrijf dus niet zijn x86-licentie kwijtraakt.

Er is in de markt enige onduidelijkheid over de licentie-overeenkomst tussen AMD en Intel. De bedrijven hebben een zogenaamde crosslicensing overeenkomst, waarbij de bedrijven elkaars technologieën en patenten mogen gebruiken zonder ergens inbreuk op te maken. Hierdoor kan AMD de x86-processoren produceren en concurreren met Intel. Wel hebben de bedrijven afspraken gemaakt over technologie die ze niet van elkaar overnemen, zoals het socket-ontwerp, zodat AMD-chip niet op Intel-moederborden passen en vice versa.

In de markt was echter de veronderstelling dat als AMD wordt overgenomen door een extern bedrijf en de leiding van het bedrijf veranderd, de licentie-overeenkomst komt te vervallen. Aangezien het grootste deel van AMD’s omzet wordt gehaald uit patenten die Intel bezit zou een overname van AMD dan niet erg verstandig zijn. Volgens de financieel directeur is dat risico er echter niet want Intel zou AMD net zo hard nodig hebben als AMD de x86-licentie.

Volgens de financieel directeur van AMD, Devinder Kumar, zal Intel altijd een nieuwe licentie-overeenkomst aangaan met AMD, ook als er een wisseling plaatsvindt aan de top. In de overeenkomst staat echter wel dat de deze ten einde komt mocht een van de bedrijven worden overgenomen of failliet gaan. Ook staat er in de overeenkomst dat de andere partij de patenten mag blijven gebruiken. Volgens de financieel directeur is deze bepaling alleen maar opgenomen om investeerders tegen te houden die alleen maar geïnteresseerd zijn om de patenten ten gelden te maken.

Hoewel de financieel directeur ervan overtuigd is dat Intel bij een overname door bijvoorbeeld Samsung gewoon een nieuwe licentie-overeenkomst zal sluiten, heeft hij dit niet zwart op wit. Iets wat voor een dergelijk bedrijf wel belangrijk is. Samsung is al meerdere malen genoemd als potentiële overnamekandidaat voor AMD. Het gaat de laatste jaren niet zo goed met AMD, de omzet en winst staan onder druk en de concurrentiestrijd met Intel is al jaren geleden verloren.

AMD gaat volgend jaar echter opnieuw proberen om de concurrentie met Intel nieuw leven in te blazen. Het bedrijf gaat weer high-end chips maken die zich moeten kunnen meten aan de high-end chips van Intel. Hiervoor maakt het gebruik van de 14nm-procedé van GlobalFoundries dat samen met Samsung is ontwikkeld. Hoewel AMD dit nu op eigen kracht gaat proberen, zou het dit een stuk beter kunnen als het een flinke financiële injectie krijgt van een grootmacht zoals Samsung.