2min

Hola verkoop de internetverbindingen van gebruikers via een dienst genaamd Luminati en als we Motherboard mogen geloven dan interesseert het Hola niet wat er met de verbindingen gedaan wordt. Hola is niet in staat te controleren wat er met de verbindingen wordt gedaan dus een ddos-aanval uitvoeren is daardoor geen probleem.

Hola is een populaire browserplugin die door veel gebruikers wordt gebruikt om hun internetverbinding via een ander land te routeren, hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de Amerikaanse catalogus van Netflix te bekijken met een Nederlands abonnement.

Met Hola kan je jezelf voordoen of je uit een ander land komt, Hola gebruikt hiervoor echter geen eigen serverpark met VPN-verbindingen maar gebruikt hiervoor de verbinding van andere Hola-gebruikers over de hele wereld. Dit staat overigens duidelijk vermeld in de voorwaarden, wat echter niet in de voorwaarden stond is dat Hola de verbinding van zijn gebruikers ook verkoopt aan partijen die wat meer capaciteit nodig hebben in een bepaald land. Inmiddels heeft Hola de voorwaarden aangepast dat dit mogelijk is.

Vorige week werd bekend dat de Hola-dienst is misbruikt om een ddos-aanval uit te voeren om de populaire website 8chan. Deze kreeg te maken met een stortvloed aan berichten op het forum waardoor de website onderuit ging. Uit onderzoek bleek dat de aanval afkomstig was van een gigantische groep Hola-gebruikers. Hola-oprichter Ofer VIlensky reageerde redelijk snel en gaf aan dat de gebruiker die verantwoordelijk is voor de aanval is geblokkeerd en niet langer Hola kan misbruiken. Het bedrijf zou erg streng toezien op misbruik en alles doen om dit te voorkomen.

Motherboard ging echter op onderzoek uit en sprak via de chat met een verkoper van Luminati, deze liet weten dat het niet uitmaakt wat je met de verbindingen doet. Dat het bedrijf ook geen methodes heeft om misbruik op te sporen.