2min

Het Europees Parlement en de Europese lidstaten hebben gisteravond opnieuw overleg gehad over het invoeren van netneutraliteit en het afschaffen van de roamingkosten. Opnieuw hebben de lidstaten beide voorstellen geblokkeerd, het komt erop neer dat ze geen volledige netneutraliteit willen en de roamingkosten pas in 2018 willen afschaffen en niet nog dit jaar.

Volgens Europarlementariër Esther de Lange van het CDA zijn het opnieuw de grote lidstaten die in de weg liggen voor het afschaffen van de roamingkosten en het invoeren van netneutraliteit. De telecomproviders in die landen hebben ontzettend veel macht en daar luisteren de politici naar.

Het alternatieve voorstel dat de lidstaten presenteren is een databundel van 100MB en 50 belminuten per jaar, wat zonder extra kosten gebruikt mag worden voor roaming binnen Europa. Wat een enorm zwak voorstel is in vergelijking met het volledig afschaffen en zelfs het vorige voorstel van de lidstaten wat neer kwam op 5MB roaming per dag zonder extra kosten.

Het invoeren van netneutraliteit is door de lidstaten ook volledig afgebroken, ze willen geen strenge netneutraliteit zoals in Nederland, maar een veel zwakkere vorm waarbij er wel een verschil gemaakt mag worden in bepaalde soorten internetverkeer. Wat haakt staat op het idee van netneutraliteit.

Door deze verdeeldheid zal het nog wel even gaan duren voordat we in Europa geen roamingkosten meer hoeven te betalen, ook is het nog maar de vraag of we echt een vrij internet kunnen behouden als er geen volledige netneutraliteit komt. Europa heeft de wens uitgesproken om zo snel mogelijk één digitale Europese markt te creëren, het lijkt erop dat dat voorlopig een utopie is gezien de houding van de lidstaten. Daarmee wordt de concurrentiepositie van Europa alleen maar zwakker ten opzichten van verschillende Aziatische landen en de Verenigde Staten, waar innovatie en de digitale markt al veel beter geregeld zijn.