2min

Grote Amerikaanse techbedrijven die zaken doen met buitenlandse bedrijven en overheden lopen gezamenlijk zo’n 35 miljard dollar aan omzet mis. De oorzaak en de schuld van het mislopen van deze omzet is volledig toe te schrijven aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en het bekendmaken van de spionagepraktijken door Edward Snowden.

Veel bedrijven en overheden uit Europa maar ook uit verschillende Aziatische landen proberen om minder zaken te doen met Amerikaanse bedrijven vanwege de spionage activiteiten van de NSA. Het gevoel heerst dat hun gegevens niet langer veilig zijn als er gebruik wordt gemaakt van Amerikaanse technologie. Steeds meer overheden kiest voor een protectionistisch beleid en blokkeren Amerikaanse dienstverleners.

Het gevolg is dat deze Amerikaanse bedrijven klanten kwijtraken en omzet mislopen die ze wel hadden gekregen als alle spionagepraktijken van de NSA nooit waren uitgekomen of nooit waren uitgevoerd. ITIF, een Amerikaanse denktank die is opgericht door leden van het Amerikaans Congress, deed in 2013 een schatting dat het PRISM-programma van de NSA waarmee communicatie van Amerikaanse techbedrijven wordt verzameld, de bedrijven tussen de 21,5 en 35 miljard dollar zou kosten aan omzet. Waar de bedrijven die actief zijn op de cloudmarkt, Amazon en Microsoft, de grootste schade lijden.

Volgens een nieuw rapport van ITIF zal de schade echter veel hoger uitvallen dan 35 miljard dollar, tot die conclusie komen ze door de recente resultaten van de Amerikaanse techindustrie. Deze vallen enorm tegen met wat eerder werd verwacht, volgens het rapport komt dat mede door alle onthullingen van Snowden.

Deze tegenvallende resultaten hebben ook tot gevolg dat steeds meer Amerikaanse bedrijven overstappen op nog zwaardere encryptiemethodes. Ook heeft ongeveer de hele Amerikaanse techindustrie een brief ondertekend aan president Obama waarin wordt opgeroepen om geen wetten te maken tegen deze strenge encryptie. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben aangegeven dat het de afgelopen jaren veel moeilijker is geworden om gebruikers af te luisteren en data af te tappen. Doordat alle techbedrijven op alle fronten encryptie hebben toegepast kunnen de opsporingsinstanties de data misschien nog wel onderscheppen, maar niet lezen. De instanties willen nu dat techbedrijven worden verplicht om backdoors in te bouwen of een masterkey zodat de opsporingsinstanties toch de data kunnen inzien.

De brief aan Obama moet dat voorkomen, mocht Obama of zijn opvolger de brief negeren en toch wetgeving introduceren waarmee de techbedrijven worden gedwongen backdoors in te bouwen, dan zal het bedrag van 35 miljard dollar waarschijnlijk nog veel harder gaan oplopen.