1 min

De class-action rechtszaak die door de Oostenrijker Max Schrems was opgezet om Facebook aan te klagen wegens privacyschending is afgewezen door de rechtbank in Wenen. Reden voor het afwijzen is dat Schrems Facebook ook commercieel gebruikte en niet alleen als particulier.

De 27 jarige Schrems wist in totaal 25.000 Europeanen achter zich te krijgen die allemaal hun medewerking aan de rechtsaak verleenden. De eis bestaat uit een schadevergoeding van 500 euro per persoon. Zover gaat het vooralsnog niet komen want de rechtszaak is nu afgewezen. De rechtbank in Wenen heeft echter de deur open laten staan dat het hof bij een hoger beroep anders zal redeneren. Schrem heeft al aangegeven in hoger beroep te gaan.

Schrem gebruikte Facebook als promotiemiddel voor zijn publicaties en de rechtszaak. Om die reden vind de rechtbank dat Schrem op een commerciële manier gebruik maakt van Facebook en niet zozeer als particulier. De rechtbank stelt dat commerciële partijen Facebook wel kunnen aanklagen, maar zij moeten dat dan in Dublin doen waar het hoofdkantoor van Facebook voor Europa is gevestigd.

Facebook heeft volgens Schrem de privacy van zijn gebruikers geschonden door informatie te verstrekken aan de Amerikaanse NSA, maar ook met de Graph Search en het volgen van gebruikers via de like- en share-knoppen op andere websites.