3min

De Consumentenbond heeft besloten een petitie op te zetten om Android-updates af te dwingen. Veel Android-fabrikanten zijn uitermate vaag of hoelang ze een smartphone blijven voorzien van software-updates. Er zijn dan ook heel veel toestellen die nooit een update ontvangen en op dit moment gebruik maken van een verouderde Android-smartphone met de nodige beveiligingslekken.

De Consumentenbond, maar ook veel technische media, consumenten en gebruikers zouden graag zien dat de Android-updates een stuk sneller worden uitgerold, maar bovendien ook naar alle toestellen. Google heeft al enkele restricties ingevoerd de afgelopen jaren om de oude software-versies uit te bannen. Dit heeft vooral effect gehad op de geïnstalleerde Android-versie bij het verschijnen van het toestel. Verder heeft Google bepaalde Android-onderdelen geschrapt en deze ondergebracht in de applicatie Google Play Services, deze wordt elke zoveel weken automatisch geüpdatet via de Google Play Store. Tot op heden heeft dat wel iets geholpen maar de grote wijzigingen zitten toch in de firmware-update.

De consumentenbond hoopt met de petitie de bedrijven zover te krijgen dat ze voortaan alle smartphones gaan updaten en dit ook sneller doet. Het is een mooi streven maar helaas niet realistisch. Het ontwikkelen van firmware-updates voor Android kost enorm veel tijd en dus geld. Een update moet voor elk toestel op maat gemaakt worden en vervolgens vaak nog aangepast per regio en soms zelfs per provider. Bedrijven met een groot assortiment smartphones hebben daar hun handen vol aan, daardoor is de kans dat een smartphone met een laag prijskaartje geen update meer krijgt erg groot.

Bij Apple’s iOS en bij Microsoft’s Windows Phone worden de updates altijd wel direct verspreid naar alle toestellen. Dat is echter een lastige vergelijking omdat die mobiele besturingssystemen een stuk anders in elkaar zitten. Zo is Android helemaal open en kunnen fabrikanten echt alles aanpassen en zich onderscheiden met eigen softwarelagen bovenop het besturingssysteem. Ook mogen de fabrikanten van alle hardware gebruik maken.

Apple heeft een volledig gesloten systeem waarbij het zowel de hardware als de software volledig zelf bepaalt. Daarnaast ontwerpt Apple zijn eigen chips die volgens dezelfde standaarden werken, verder heeft Apple een redelijk unieke positie waarbij de providers naar de pijpen van Apple dansen in plaats van andersom.

Microsoft heeft ervoor gekozen om de hardware te beperken. Microsoft hanteert een lijst met chips, voornamelijk Qualcomm-chips, die gebruikt mogen worden in Windows Phone-toestellen. Verder zit in Windows een uitgebreid drivermodel waar het bedrijf al 20 jaar aan heeft gesleuteld en die ervoor zorgt dat de verschillende hardware-onderdelen automatisch worden gedetecteerd.

Tot slot kunnen de providers vrijwel niets aanpassen aan Windows Phone, het enige wat de providers kunnen aanpassen is een configuratiebestand met wat standaard kleuren. Hierdoor hoeft het besturingssysteem niet eerst aangepast te worden. Door de systemen dus te sluiten kunnen updates sneller worden uitgerold. Android is echter een volledig open ecosysteem en dat zorgt nu voor de nodige update problemen.

Een echte oplossing is nog niet voor handen, maar die kan op termijn wel verschijnen. Bijvoorbeeld als Google een drivermodel zou introduceren of als het bedrijf ervoor kiest om bepaalde aanpassingen binnen Android via API’s beschikbaar te maken. Het meest ideale is een situatie waarin alle software aanpassingen in losse apps worden gestopt die via de Play Store zijn up te daten en waarbij de toestellen van de fabrikant uit veelal dezelfde type hardware bestaan. Dit beperkt echter wel weer de innovatie.