3min

Microsoft brengt vandaag Windows 10 uit, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is de opvolger van Windows 8(.1) en moet het hart van alle gebruikers weer gaan terugwinnen. Of dat ook gaat lukken zal de komende maanden moeten gaan blijken.

Microsoft heeft een hele grote schare fans die momenteel nog op Windows 7 zitten en die niet echt onder de indruk waren van Windows 8(.1). Daarnaast heeft het bedrijf ook een groep early-adaptors die wel zijn overgestapt op Windows 8 en zeer tevreden zijn over het besturingssysteem. De groep Windows 7-gebruikers is echter vele malen groter en voor Microsoft was het dan ook de uitdaging een besturingssysteem te ontwikkelen voor beide groepen gebruikers.

Voor hoever het mogelijk is om aan alle wensen tegemoet te komen heeft Microsoft in elk geval zijn best gedaan. Het oude geroemde startmenu keert terug in Windows 10, wel is het startmenu visueel een beetje op de schop gegaan. Het startscherm van Windows 8 met alle tegels is nu geïntegreerd in dat nieuwe startmenu. De verwarring die Microsoft met Windows 8 heeft gezaaid door als het ware met twee omgevingen te werken is nu ook opgelost. In Windows 8 had je de nieuwe omgeving met het startscherm met alle tegels en je had de oude desktop-omgeving, deze zijn in Windows 10 veel beter geïntegreerd, waardoor het besturingssysteem meer als één geheel aan voelt.

Verder heeft Microsoft besloten om Windows 10 door te trekken naar alle apparaten van het bedrijf. Vandaag komt Windows 10 beschikbaar voor laptops en tablets, maar later dit jaar zal Windows 10 ook zijn weg vinden naar alle Windows Phone-smartphones en zelfs de Xbox One. De apps die ontwikkelaars bouwen voor Windows 10 zullen ook direct op al deze apparaten gaan werken, Microsoft noemt dat universal apps. Het enige waar de ontwikkelaar even rekening mee moet houden zijn de verschillende schermformaten.

Om het app-aanbod van Windows 10 een flinke impuls te geven heeft Microsoft tools beschikbaar gemaakt waarmee ontwikkelaars bestaande Android en iOS-apps kunnen converteren naar Windows 10-apps met slechts een beperkt aantal aanpassingen, daarmee hoopt Microsoft het nieuwe besturingssysteem een vliegende start te geven.

Windows 10 is voorlopig de laatste grote Windows-versie van Microsoft, het bedrijf wil Windows 10 de komende jaren gaan door ontwikkelen en met regelmaat van updates voorzien. Deze updates zullen ook gratis beschikbaar gaan komen voor alle gebruikers. We hoeven de komende jaren dus niet op Windows 11 te rekenen.

Gratis

Veel mensen hebben al vernomen dat Windows 10 gratis is, dat is echter niet helemaal waar. Microsoft heeft besloten om een actie te houden gedurende de eerste twaalf maanden. Het komende jaar kan iedereen met een legale Windows 7- of Windows 8(.1)-licentie gratis upgraden naar Windows 10. Gebruikers die binnen deze twaalf maanden upgraden kunnen Windows 10 dan gratis blijven gebruiken, ook na die periode.

Gebruikers die pas over een jaar gaan upgraden naar Windows 10 zullen wel een licentiebedrag moeten gaan betalen, hoe hoog dit bedrag precies wordt is nog niet duidelijk. Windows 10 zal de winkels komen te liggen voor een prijskaartje van iets boven de 100 euro.

Upgraden

Het upgraden naar Windows 10 zullen sommige gebruikers het liefst zo snel mogelijk doen, maar Microsoft hanteert een soort van wachtlijst. De afgelopen weken hebben Windows 7 en Windows 8(.1)-gebruikers de mogelijkheid gehad om Windows 10 te reserveren. In de komende weken zullen deze gebruikers de melding gaan krijgen dat Windows 10 beschikbaar is om te downloaden. Hoe snel Microsoft gebruikers kan en gaat updaten naar Windows 10 is onbekend. Wel heeft het bedrijf aangegeven dat de Windows Insiders voorrang krijgen. Windows Insiders zijn gebruikers die Windows 10 het afgelopen jaar intensief hebben getest. Daarna volgen alle reguliere gebruikers.