2min

Samsung gaat proberen marktaandeel af te snoepen bij Sony, het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft namelijk een eigen camerasensor ontwikkeld en die is nu een massaproductie gegaan. Het gaat om een 16 megapixelsensor met 1,0μm pixels die slechts 5mm dik is en dus geschikt is voor hele dunne smartphones.

De afgelopen jaren zijn de smartphones steeds dunner geworden en daardoor kwam het met regelmaat voor dat de camerasensoren uit de behuizing van de smartphone staken. Reden hiervoor is dat de camerasensor simpelweg te dik is om in de behuizing te passen. We zagen dit fenomeen al bij de Galaxy S6 (review) maar ook bij de iPhone 6 (review).

Doordat de cameralens uitsteekt uit de behuizing kan deze sneller beschadigd raken waardoor je minder mooie foto’s kan maken. Ook liggen de toestellen daardoor niet helemaal vlak op tafel wat ook vervelend kan zijn in het gebruik. Samsung heeft dan ook besloten om zelf een camerasensor te ontwikkelen en te kijken hoe het deze minder dik kon maken, zodat die in de toekomst wel weer in de behuizing past.

Samsung heeft het aantal pixels verlaagd van 1,2μm naar 1,0μm en hierdoor is de sensor nog slechts 5mm dik, waardoor de sensor voor meer dunne smartphones geschikt is. De sensor beschikt verder over 16 megapixels wat in principe meer dan voldoende is. Verder heeft Samsung ISOCELL-technologie toegepast wat ervoor zorgt dat de kleuren van een pixel niet overlopen in de pixels daaromheen, er zit een soort onzichtbare barrière tussen.

Samsung heeft deze sensor recent gebruikt in de Samsung Galaxy A8, of de sensor ook geschikt is voor high-end smartphones en straks ook in de Galaxy Note 5 aanwezig zal zijn is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de nieuwe sensor in massaproductie is gegaan en andere fabrikanten deze kunnen afnemen bij Samsung.

Op dit moment is Sony zeer machtig in het land van de camerasensoren, het Japanse bedrijf voorziet vrijwel alle midrange en high-end smartphones van sensoren en maakt daar flink wat winst mee. Iets wat Samsung ongetwijfeld ook zeer interessant vind.