2min

Google beroept zich op de vrijheid van meningsuiting tegenover de Franse privacywaakhond CNIL. CNIL wil dat Google het Europese recht om vergeten te worden in de zoekmachine niet alleen in Europa doorvoert maar in heel de wereld. Google weigert dat omdat geen enkel land het recht heeft om wereldwijd de wet voor te schrijven want dat zou enorm slecht zijn voor de vrijheid van meningsuiting.

De Franse waakhond liet vorige maand in harde bewoording weten dat Google het recht om vergeten te worden wereldwijd moest gaan doorvoeren anders zou het actie ondernemen, waarschijnlijk zal het dan proberen om hoge boetes te laten opleggen aan Google. We gingen er toen al een beetje vanuit dat Google geen gehoor zou geven aan deze eis en de zaak heel hoog zal laten oplopen, omdat Google een voorstander is van de vrijheid van meningsuiting, daarnaast zou zit een precedent scheppen voor andere landen, wat veel grotere gevolgen heeft.

Google heeft nu laten weten geen gehoor te gaan geven aan de eis van de Fransen, het laat weten dat de Fransen maar ook de Europese Unie niet het recht hebben om wereldwijd wetten toe te passen. De Europese burger heeft dan weliswaar het recht om vergeten te worden en daar zal Google zich ook aan houden. Google verwijdert echter alleen de informatie van Europese burgers uit de Europese versies van Google. Als iemand gebruik maakt van de Amerikaanse versie van Google of een andere versie buiten Europa, zullen de zoekresultaten wel gewoon worden getoond.

Google laat weten dat er andere landen zijn die ook graag zoekresultaten wereldwijd verwijderd willen hebben, maar dat daar ook geen gehoor aan wordt gegeven. Voorbeelden hiervan zijn China, Rusland en Turkije, al gaat het in die gevallen vaak meer om censuur.

Mocht de privacywaakhond CNIL nu voet bij stuk houden dan gaat dit waarschijnlijk leiden tot flink wat rechtszaken tot aan het hoogste Europese Hof, want Google gaat zich hier niet bij neerleggen. Het is nu even afwachten hoe de Fransen gaan reageren.