2min

Google ligt in eigen land nu ook onder vuur, volgens Bloomberg is de Amerikaanse waakhond FTC bezig met een vooronderzoek naar het bedrijf, daarbij wordt onderzocht of Google misbruik maakt van zijn machtspositie en concurrenten het onmogelijk maakt diensten te leveren binnen het Android-besturingssysteem.

Volgens Bloomberg zouden onderzoekers van de FTC momenteel in gesprek zijn met concurrenten van Google om een beeld te krijgen of en hoe Google misbruikt maakt van zijn macht. Google ontwikkelt Android als een open source-besturingssysteem dat iedereen vrij mag gebruiken, daarnaast ontwikkelt het bedrijf een applicatieset waaronder diverse applicaties vallen die fabrikanten naar wens kunnen afnemen, maar wel onder bepaalde voorwaarden.

De applicatieset bevat onder andere de Google Play Store, Gmail, Google Maps, Google Now, Google Search, en dergelijke, maar ook Google Play Services dat de nodige extra features en ondersteuning toevoegt aan Google. Als een fabrikant gebruik wil maken van de Google Play Store dan is deze verplicht om ook alle andere apps van Google mee te leveren. Verder moet Google altijd de standaard zoekmachine zijn op de Android-smartphones.

In het begin zagen we nog weleens smartphones en tablets verschijnen zonder Google Play Store, maar met een alternatieve applicatiewinkel, maar inmiddels is dat gewoon een vereiste, anders mis je als gebruiker gewoon teveel applicaties.

Dat zorgt er dus voor dat al die andere apps ook automatisch worden meegeleverd en hierdoor hebben andere zoekmachines, kaartendiensten en e-mailproviders minder mogelijkheden om te concurreren met Google. Ze kunnen hun apps wel aanbieden in de Google Play Store maar ze kunnen geen deal sluiten met een fabrikant om de applicatie standaard mee te leveren.

De FTC onderzoekt nu voor de tweede keer of Google hiermee misbruik maakt van zijn macht. Google’s verweer op deze situatie is eigenlijk altijd hetzelfde. Een fabrikant mag ook een Android-smartphone of -tablet ontwikkelen zonder onze applicaties en dan is het vrij om te installeren wat die wil. Amazon doet dat bijvoorbeeld en levert een eigen applicatiewinkel mee.