2min

Minister Ard van der Steur van Justitie heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het wetsvoorstel voor een nieuwe bewaarplichtwetgeving later komt dan gepland. Er is meer tijd nodig om de uitspraak van het Europese Hof te bestuderen. Het wetsvoorstel volgt echter binnenkort.

In Nederland hebben we jarenlang een bewaarplichtwetgeving gehad, maar in 2014 besloot het Europese Hof dat de richtlijn waarop deze bewaarplicht was gebaseerd ongeldig was en in strijd met andere Europese regels want de privacy van de burgers werd te zwaar aangetast. Daarop kwam de Europese richtlijn te vervallen en was er geen basis meer voor de bewaarplichtwet, de Nederlandse overheid weigerde deze echter in te trekken, waardoor de rechtbank in Den Haag eraan te pas moest komen om de Nederlandse wet naar de prullenbak te verwijzen.

De rechtbank in Den Haag was van mening dat de bewaarplicht inderdaad te veel inbreuk maakt op de privacy van de Nederlandse burger en dat er te weinig waarborgen om de burger te beschermen. Zo mocht de politie ongevraagd putten uit de opgeslagen gegevens zonder dat daarvoor is rechtelijke toetsing plaatsvond.

Er wordt nu hard gewerkt aan een nieuwe wet die meer waarborgen moet krijgen om ervoor te zorgen dat die voldoet aan de Europese en Nederlandse wetgeving. Dat blijkt echter lastiger dan gedacht want de Minister stelt hiervoor meer tijd nodig te hebben. De intentie is dat providers straks verplicht worden de metagegevens van telefoonverkeer 12 maanden te bewaren en de gegevens over het internetverkeer zes maanden te bewaren.

Daarbij gaat het dan om welk nummer naar welk nummer heeft gebeld, op welk moment, hoelang het gesprek duurde en de locatie van de bellers. Voor de verzamelde internetgegevens gaat het vooral om welke websites worden bezocht welk e-mail adres naar welk e-mail heeft gemaild en dergelijke.

Volgens het kabinet zijn deze gegevens essentieel is het bestrijden van misdaad, op deze manier kunnen personen makkelijk aan elkaar worden gelinkt en locaties worden achterhaald. Wel zal de politie straks toestemming moeten vragen voordat het kan zoeken in de gegevens die via de bewaarplicht zijn verzameld. De kosten voor het bewaren van deze gegevens komt waarschijnlijk vrijwel volledig bij de providers te liggen.