2min

Samsung wordt ervan beticht vals te spelen bij het bepalen van het energieverbruik van de televisies. Uit het testrapport van ComplianTV blijkt dat Samsung de helderheid van de televisies terugschroeft bij het meten van het stroomverbruik. Door de helderheid te verlagen verbruikt de televisie echter minder stroom. Samsung heeft inmiddels gereageerd en ontkent de beschuldigingen.

De beschuldigingen zijn voor de Europese Commissie voldoende reden om een onderzoek in te stellen en te kijken of Samsung inderdaad de regels buigt bij het meten van het stroomverbruik. Op basis van het stroomverbruik worden er energielabels toegekend aan apparaten en deze kunnen een effect hebben op het aankoopproces. Uit het onderzoek kan niet worden vastgesteld of Samsung een methode in de software heeft gebouwd die testen kan herkennen of dat dit handmatig is gedaan.

Naast ComplianTV hebben inmiddels ook verschillende instanties uit de lidstaten bij de Europese Commissie aangeklopt dat tv-fabrikanten code zouden inbouwen die testen kan herkennen om zo het stroomverbruik terug te dringen en ervoor te zorgen dat er een beter label wordt verkregen.

Samsung stelt het inderdaad een functie in zijn tv heeft zitten die automatisch de helderheid aanpast, maar dat gebeurd alleen bij snel bewegende beelden, Samsung noemt dit motion lighting. Dat gebeurd echter niet alleen bij testen maar altijd, aldus de Zuid-Koreaanse fabrikant. Hoe CompliantTV uitkomt op veel hogere energiemetingen kan Samsung op dit moment nog niet verklaren.

Samsung speelde in het verleden eerder vals bij de benchmarks-apps op smartphones en tablets, iets wat meerdere fabrikanten overigens deden, ze zorgde ervoor dat bij de benchmark-applicaties de toestellen net even wat meer rekenkracht kregen toegewezen waardoor de prestaties uitmuntend waren. Ook het in opspraak geraakte Volkswagen lijkt op deze zaak, als de aantijgingen kloppen dan past Samsung een algoritme toe in een testmode om een beter energielabel te krijgen, Volkswagen doet hetzelfde om een beter milieulabel te krijgen.

De Europese Commissie stelt nu een onderzoek in en daaruit zal moeten blijken of de aantijgingen juist zijn of dat Samsung zich met recht verdedigd tegen de beschuldigingen. Als Samsung inderdaad de regeltjes heeft gebogen dan kan het rekenen op een forse boete.