2min

In de Verenigde Staten wordt de Europese Commissie ervan beticht dat het partijdig is ten opzichte van Amerikaanse techbedrijven en dat het op die manier probeert de Europese spelers voordeel te geven. Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging heeft zich verweerd tegen de kritiek in een speech in New York.

Op dit moment lopen er bij de Europese Commissie onderzoeken naar zowel Apple als Google. Er is een onderzoek ingesteld naar de legitimiteit van de belastingafspraken die Apple heeft gemaakt met Ierland. Deze afspraken kunnen mogelijk niet door de beugel wat erin kan resulteren dat Apple nog een forse naheffing tegemoet kan zien. Of er dan ook een boete aan vast zit is niet duidelijk.

In het geval van Google loopt er een onderzoek of het bedrijf geen misbruik maakt van zijn machtspositie. Op dit moment gaat her nog om één onderzoek waar Google zijn macht zou hebben misbruikt in de zoekmachine, door eigen diensten voor te trekken en concurrenten lager te positioneren. Er volgt echter mogelijk nog een tweede onderzoek of Google zijn macht ook heeft misbruikt met Android. Daar loopt nu een vooronderzoek voor om te bepalen of een onderzoek noodzakelijk is.

De Europese Commissie wordt er in de Verenigde Staten van beticht Amerikaanse bedrijven aan te pakken om Europese bedrijven voordelen te bieden. Vestager heeft zich hiertegen verweerd dat er inderdaad veel Amerikaanse bedrijven uit de technologie-sector onderwerp zijn van een onderzoek, maar veel van die bedrijven komen ook uit de Verenigde Staten. Bij onderzoeken naar autobedrijven zie je vaak Japanse bedrijven voorbij komen, aldus Vestager.

Overigens zijn Amazon en Starbucks ook onderwerp van een onderzoek, beide bedrijven zouden ook belastingdeals hebben gesloten die mogelijk niet door de beugel kunnen. Amazon zou dit in Luxemburg hebben gedaan en Starbucks in Nederland.