2min

Op het Chinese sociale netwerk Weibo is het gerucht opgedoken dat Qualcomm en Samsung overeenstemming hebben bereikt over de productie van de nieuwe high-end chip van het Amerikaanse bedrijf. Samsung zal de massaproductie van de Snapdragon 820 voor zijn rekening nemen, er zouden zowel versies komen op 14nm als op 10nm.

Samsung heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in zijn chipfabrieken en is nu als een van de weinige in staat om mobiele chips te produceren op 14nm. Volgend jaar zullen bij Samsung ook de eerste chips van de band gaan rollen op 10nm. Het is ook Qualcomm niet ontgaan dat Samsung zijn zaakjes goed op orde heeft en nadat het bedrijf vorig jaar Samsung als klant verloor is dit misschien de mogelijkheid om het Zuid-Koreaanse bedrijf terug te winnen.

Samsung gaat naar verluidt de productie verzorgen van de high-end Snapdragon 820-chip. De meeste chips zullen worden geproduceerd op 14nm omdat Samsung daarmee op dit moment als echt massaproductie kan draaien, terwijl ergens in 2016 er ook versies zullen verschijnen op 10nm.

De Snapdragon 820 is de opvolger van de met oververhitting geplaagde Snapdragon 810. De Snapdragon 810 was in zijn geheel een ARM-ontwerp met Cortex-cores van ARM. De nieuwe Snapdragon 820 is helemaal door Qualcomm zelf ontworpen en beschikt over Kryo-cores. Hierdoor zouden de problemen met oververhitting zijn opgelost, daarnaast zijn de prestaties volgens Qualcomm twee keer zo hoog als die van de Snapdragon 810. Iets wat nog niet onafhankelijk is bevestigd, maar het is duidelijk een mooi streven.

Qualcomm heeft een moeilijk jaar achter de rug, er verscheen uiteindelijk maar één high-end chip die ook nog eens problemen had met oververhitting, daarnaast besloot Samsung te stoppen met het gebruik van Qualcomm-chips in zijn vlaggenschepen. Iets wat duidelijk zorgt voor een flinke omzetdaling.

Qualcomm zet naar verluidt alles op alles om Samsung ervan te overtuigen de Snapdragon 820-chip te gaan gebruiken in zijn nieuwe vlaggenschip. Als de Samsung Galaxy S7 wordt gepresenteerd zal duidelijk worden of dat ook is gelukt. Dit is waarschijnlijk afhankelijk van enorm veel factoren, hoeveel omzet en winst leveren de orders van Qualcomm op, hoe goed is de Snapdragon 820 ten opzichten van Samsung’s eigen Exynos-chips en hoe ziet de strategie van Samsung eruit.

Op basis van uitspraken van Samsung zelf lijkt de kans niet heel groot dat het bedrijf weer gebruik gaat maken van Qualcomm-chips. Samsung wil juist gaan concurreren met Qualcomm en meer fabrikanten voorzien van Exynos-chips. Als Samsung er dan voor kiest om zelf geen Exynos-chips te gebruiken in zijn mobiele vlaggenschepen, dan geeft het bedrijf een signaal af dat de eigen chips niet zo goed zijn als die van Qualcomm.