2min

Qualcomm heeft in New York de details gepresenteerd van de nieuwe high-end Snapdragon 820-chip. Deze nieuwe chip van Qualcomm is het high-end model van 2016 dat waarschijnlijk in de meeste high-end smartphones te vinden zal zijn.

Dit jaar heeft Qualcomm maar één high-end chip uitgebracht, de Snapdragon 810, een chip die daarna nog enkele keren is aangepast vanwege het probleem met oververhitting. In de afgelopen jaren heeft Qualcomm soms ook twee high-end chips uitgebracht, hoeveel het er volgend jaar gaan worden is nog niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat de Snapdragon 820 de belangrijkste wordt.

Deze chip moet begin 2016 beschikbaar komen voor alle fabrikanten en daardoor zal deze chip waarschijnlijk in de meeste high-end toestellen te vinden zijn. De Qualcomm Snapdragon 820 is een quadcore-chip met vier Kryo-cores die door Qualcomm zelf zijn ontwikkeld, de kloksnelheid loopt op tot maximaal 2,2 GHz. Voor de grafische prestaties is er een Adreno 530 GPU aanwezig, deze biedt ondersteuning voor OpenGL ES 3.1+.

Qualcomm kiest er dus voor om het aantal rekenkernen weer te halveren ten opzichte van de Snapdragon 810, die chip heeft acht rekenkernen. Dat betekent niet dat de prestaties van de Snapdragon 820 minder zullen zijn, integendeel, de Snapdragon 820 is twee keer zo snel als de Snapdragon 810, aldus Qualcomm. Grafisch zal de chip 40 procent sneller zijn en het energieverbruik is met 30 procent gedaald.

Qualcomm past verder een hele hoop eigen technologie toe in de chip zoals QuickCharge 3.0 en de Qualcomm Spectra Image Sensor processor voor het verwerken van camerabeelden. De camera biedt ondersteuning voor 28 megapixels en opnames in 4K. Verder kan de chip beeldschermen aansturen met een 4K-resolutie en ook een extern scherm aansturen met een 4K-resolutie. Verder heeft Qualcomm een nieuw modem toegepast, de Snapdragon X12 LTE, dit modem kan overweg met de nieuwste LTE-technologieën die eigenlijk nog nergens in gebruik zijn genomen. De maximale snelheid is 600 Mbps.

De chip zal geproduceerd worden op een 14nm Finfet procedé, dat betekent dat of Globalfoundries of Samsung de productie voor zijn rekening zal nemen. Dat zijn de enige twee bedrijven die op dit moment dergelijke chips kunnen produceren. Er gaan al langer geruchten dat Qualcomm en Samsung met elkaar in gesprek zijn over de productie, de belangrijkste inzet daarbij is of Samsung ook weer Qualcomm-chips gaat gebruiken in zijn volgende vlaggenschip.

Hoewel er nog geen duidelijkheid is of Samsung kiest voor een Qualcomm-chip in de Galaxy S7 is dit voor het Amerikaanse bedrijf wel extreem belangrijk. Niet alleen voor de extra omzet die dit oplevert, maar ook omdat de Exynos-chips anders een nog grotere concurrent zullen worden. De topman van de chipdivisie bij Samsung heeft al uitgesproken dat hij meer fabrikanten van chips wil voorzien. Als partijen als HTC, Microsoft en Sony zouden overstappen naar Exynos-chips is dat voor Qualcomm een flinke tegenslag.