2min

Google voegt een kleine aanpassing door in de manier waarop het, het recht om vergeten te worden, toepast. Voorheen verwijderde Google deze zoekresultaten uit alle lokale versies van Google, maar niet uit internationale versies buiten Europa. Nu kijkt Google naar de herkomst van het ip-adres van de bezoeker en past daar de resultaten op aan.

Het idee achter deze aanpassing is dat als iemand woonachtig is in een Europese lidstaat en een bezoek brengt aan Google, er altijd een gecensureerde versie van de zoekresultaten wordt getoond, waarbij Google voldoet aan het recht om vergeten te worden.

Voorheen konden mensen met een eenvoudig trucje een bezoek brengen aan Google.com en de internationale zoekresultaten bekijken. Bijvoorbeeld door de useragent van de browser op Amerikaans Engels te zetten. Nu moet iemand meer moeite doen om de internationale versie van Google te raadplegen, nu moeten gebruikers uitwijken naar proxies, tor of een VPN-verbinding van buiten Europa.

Google bekijkt nu waar het ip-adres van de bezoeker vandaan komt en past daar de zoekresultaten op aan. Voorheen gebeurde dat al deels voor lokale zoekresultaten, nu dus ook voor het recht om vergeten te worden. Dat betekent dat als een Amerikaan op vakantie is in Nederland en op internet gaat zoeken, hij of zij ook de Europese versie van Google krijgt voorgeschoteld.

Google hoopt hiermee waarschijnlijk de kritieken uit de Europese Commissie weg te nemen, daar leeft de wens dat Google het recht om vergeten te worden wereldwijd toepast. Google heeft echter aangegeven dat tot aan de hoogste rechter aan te vechten, aangezien de Europese Commissie niet kan en mag bepalen wat er buiten de grenzen van Europa gebeurd.