2min

Op 1 maart is er een hoorzitting voor het Amerikaans Congres, waar de juristen van Apple en de FBI zich zullen verweren. De FBI heeft via de rechter afgedwongen dat Apple toegang moet verschaffen tot de iPhone van een terrorist die een aanslag pleegde in San Bernardino. Apple weigert dit omdat het een precedent schept voor de toekomst.

De hoorzitting moeten een oplossing bieden in deze discussie, het Amerikaanse Congres is bang dat deze anders nog verder gaat escaleren. Inmiddels heeft vrijwel de gehele techsector zich achter Apple geschaard met daar recht tegenover de Amerikaanse justitie.

Gezien het belang van de techsector in de Amerikaanse economie is het belangrijk dat de banden tussen politiek en de techwereld niet onder teveel druk komen te staan. Vandaar ook de hoortzitting door het Amerikaanse Congres.

De vraag is alleen of er een oplossing gaat komen, Apple stuurt zijn beste juridische medewerkers naar de hoortzitting, waaronder Bruce Sewell, terwijl de FBI-directeur James Corey ook aanwezig zal zijn.

Hoewel beide partijen het eens zijn dat opsporingsinstanties er alles aan moeten doen om terroristische aanslagen te voorkomen, zijn ze het compleet oneens over de manier waarop. De FBI verlangt van Apple dat ze alle beveiligingen die de afgelopen jaren in de iPhones zijn gebouwd ongedaan gaan maken op een toestel. De enige manier waarop Apple dat kan doen is door het eigen toestel te hacken.

Hoewel dat niet zeker niet onmogelijk hoeft te zijn, zorgt het volgens Apple voor een precedent. Als we dat eenmalig doen dan staat de FBI straks elke week of elke dag op de stoep om een iPhone te laten kraken. Dat is een inbreuk op de privacy van gebruikers. Voor Apple zijn de gebruikers het allerbelangrijkste, want als die zich tegen het merk keren dan kan het succes van Apple ook weer zo verdwenen zijn.

De FBI heeft een wet uit 1911 gebruikt om bij de rechter het bevel af te dwingen. Een wet die helemaal niet bedoeld is voor dit soort zaken. Een wetsvoorstel om bedrijven te dwingen software te herschrijven voor opsporingsdoeleinde is eerder gesneuveld in het Congres.

Inmiddels hebben verschillende grote bedrijven hun steun uitgesproken richting Apple, waaronder Google en Microsoft.