2min

De Franse privacywaakhond CNIL heeft Google een boet opgelegd van 100.000 euro omdat de internetgigant niet voldoet aan de eisen van de waakhond. CNIL wil dat Google het vergeetrecht wereldwijd toepast en niet alleen binnen Europa. Google weigert dit omdat Europese wetgeving niet buiten de EU zou moeten gelden en het een precedent zou scheppen.

Google ligt al geruime tijd overhoop met de Franke privacywaakhond CNIL en waarschijnlijk zal het Europese Hof eraan te pas moeten komen om deze zaak op te lossen. Het Europese Hof van Justitie heeft eerder een uitspraak gedaan dat Europese burgers het recht hebben om vergeten te worden. Google heeft aan deze uitspraak voldaan door op Europees niveau het vergeetrecht toe te passen.

Google deed dit kortgeleden door de vergeetverzoeken door te voeren in alle Europese versies van de zoekmachine, maar niet de internationale versies buiten Europa. Recent heeft Google de werking van het vergeetrecht in de zoekmachine aangepast. Het kijkt nu naar het IP-adres van de bezoeker die de zoekopdracht doet en als deze afkomstig is uit Europa zullen de vergeetverzoeken worden meegenomen en worden de zoekresultaten dus gefilterd.

Dat betekent dat iedereen buiten Europa of het nou Chinezen, Amerikanen of Brazilianen zijn, wel gewoon de volledige zoekresultaten kunnen zien zonder de filtering van de Europese vergeetverzoeken. Dat laatste is iets waar de Franse privacywaakhond CNIL zich niet in kan vinden, de waakhond wil dat alle gebruikers wereldwijd de gefilterde resultaten krijgen voorgeschoteld. Volgens de Fransen gaat het om Franse burgers en die moeten gewoon uit de zoekmachine ongeacht de locatie waarvan deze worden opgevraagd.

Voor Google gaat dit een brug te ver want de Fransen kunnen het bedrijf niet opleggen wat het elders in de wereld doet. Zover gaat hun wettelijke macht niet, plus dat het een zeer gevaarlijk precedent zou scheppen, want de Chinezen, Russen en Turken hebben dan ook nog wel een aantal onderwerpen die ze graag uit Google willen schrappen en het liefst meteen wereldwijd.

Nu Google een boete opgelegd heeft gekregen kan het bezwaar aantekenen bij het Franse Hof en kan de rechtelijke macht oordelen over dit onderwerp, in plaats van de waakhond.