2min

Microsoft is een zeer intensieve samenwerking aangegaan met Canonical, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de Ubuntu linux-distributie. Door deze samenwerking kan Microsoft binnenkort Bash gaan aanbieden binnen Windows, waardoor ontwikkelaars niet langer afhankelijk zijn van Microsoft’s eigen Powershell, maar gewoon Bash kunnen gebruiken in combinatie met alle bekende commando’s als grep en VI. Daarnaast zal de Ubuntu omgeving ook volledig beschikbaar komen in Windows inclusief Apache, MySQL, OpenSSH, etc.

Microsoft heeft in januari als Windows Subsystem voor Linux (WSL) toegevoegd aan Windows 10. Het is een soort omgekeerde Wine, waarbij Linux-applicaties kunnen draaien binnen Windows. Door gebruik te maken van WSL worden de Linux-commando’s die door de software worden uitgevoerd automatisch omgezet in Windows-commando’s zodat Windows 10 weet wat de applicatie precies van het besturingssysteem vraagt. Hierdoor is het mogelijk om vrijwel alle Linux-applicaties te draaien op Windows.

Ter verduidelijking, het is dus niet zo dat Microsoft een virtualisatie-omgeving of container heeft gebouwd waar binnen een Linux-distributie draait. De applicaties worden echt binnen Windows uitgevoerd net als een normale Windows-applicatie, met als enige verschil dat er een soort tolk tussen zit voor de commando’s. Volgens Canonical is het verlies in prestaties door deze vertaalslag minimaal.

Op dit moment werkt het allemaal nog niet perfect, want Microsoft is er nog druk mee bezig, maar komende zomer moet zowel Bash als de Ubuntu-omgeving beschikbaar gaan komen. Of het dan wel helemaal stabiel werkt zal moeten blijken. Microsoft wordt echt steeds opener ten opzichte van andere besturingssystemen en dat bewijst het door de integratie van belangrijke Linux-onderdelen in Windows. Voor ontwikkelaars en systeembeheerders is het enorm handig dat Microsoft de Bash-shell gaat ondersteunen. Hierdoor kunnen veel gebruikte Linux-commando’s ook in Windows worden gebruikt.

Daarnaast kan Microsoft er misschien voor zorgen dat meer servers wereldwijd op Windows gaan draaien, doordat veel Linux-applicaties straks ook in Windows kunnen draaien. Of het zover komt is nog even afwachten, het klinkt allemaal nog te mooi om waar te zijn, maar beide partijen zijn overtuigd van het succes.