3min

We wisten inmiddels al dat de aanklacht tegen Google eraan zat te komen, maar nu heeft de Europese Commissie de aanklacht dan ook openbaar gemaakt en naar Google verstuurd. De Europese Commissie is van mening dat er sprake is van oneerlijke concurrentie in de manier waarop Google het mobiele besturingssysteem Android ter beschikking stelt. Google mag nu reageren op de aanklacht en op basis daarvan beslist de Europese Commissie of het de zaak doorzet.

In Europa is zo’n 80 procent van alle smartphones voorzien van Android, daarnaast heeft de Google zoekmachine een marktaandeel van boven de 90 procent. Als dit soort percentages boven de 50 procent komen dan is de Europese Commissie van mening dat een bedrijf een dominantie machtspositie heeft en houdt het strenger toezicht dat er geen misbruik van wordt gemaakt.

Google verplicht fabrikanten die Android-smartphones op de markt willen brengen met de Google Play Store, om ook Google als standaard zoekmachine aan te bieden, de Chrome-browser te installeren (met wederom Google als zoekmachine) en daarnaast nog een lading andere Google-apps.

De Europese Commissie is van mening dat Google met die verplichting de concurrentie belemmert en het de consument een bredere keuze in apps en diensten ontneemt. Dit is een overtreding van de Europese antitrust-regels waar alle bedrijven die actief zijn in Europa zich aan moeten houden.

De Europese Commissie beschuldigt Google van drie overtredingen:

  • Het verplicht installeren van een hele collectie Google-apps, inclusief Google Search en de Chrome browser;
  • Fabrikanten verbieden om naast smartphones met Google Android ook smartphones te leveren met besturingssystemen die gebaseerd zijn op het open source Android-besturingssysteem;
  • Fabrikanten financieel steunen of voordelen bieden om exclusief Google Search aan te bieden op hun smartphones;

Google stelt altijd dat Android een open source-besturingssysteem is dat iedereen kan gebruiken. In de basis is deze bewering correct, maar in de praktijk ligt het net even iets anders. Het klopt dat Google elke versie van Android beschikbaar maakt als open source-versie. Dit is echter wel een wezenlijk andere versie als Google Android wat de fabrikanten gebruiken op hun smartphones.

De fabrikanten willen namelijk niet alleen Android leveren aan de gebruiker, maar ook de Google Play Store. Dit is alleen mogelijk met Google’s Android, dat is de open source-versie van Android met daaroverheen nog een hele Google-laag. In deze laag zit bijvoorbeeld Google Play Services, waarin allerlei unieke Android-features zitten verwerkt, maar ook de basis wordt gelegd voor integratie van de Google Play Store, Gmail, Google Maps, etc. Die Google-laag is niet open source en is alleen beschikbaar in combinatie met een licentie-overeenkomst, in deze overeenkomst staat dat je als fabrikant dan alle Google-apps moet meeleveren, Google Search de standaard zoekmachine moet zijn en je geen andere open source Android-smartphones mag maken.

Het is de Europese Commissie vooral te doen om die voorwaarden, want de Europese Commissie eigenlijk wil is dat fabrikanten Android-smartphones kunnen maken met daarop de Google Play Store en dat alle overige bepalingen verdwijnen. Hierdoor kunnen er ook smartphones worden gemaakt die beschikken over Bing in plaats van Google Search, Bing Maps in plaats van Google Maps en Outlook in plaats van Gmail. De eindgebruiker moet meer keuze krijgen.

Google krijgt nu inzage in het opgebouwde dossier van de Europese Commissie en krijgt enkele maanden de tijd om hier inhoudelijk goed op te reageren. Het antwoord van Google zal vervolgens worden gewogen door de Commissie en daarop zal besloten worden of de zaak wordt voortgezet. Over het algemeen is die kans zeer groot, de Commissie doet meestal goed onderzoek voordat het met een dergelijke claim komt.

Google riskeert uiteindelijk een boete van maximaal 10 procent van de jaaromzet, wat neerkomt op 7,4 miljard dollar (6,5 miljard euro). De hoogste boete die ooit is opgelegd in een vergelijkbare zaak was 4,5 procent, wat neer komt op zo’n 3 miljard euro. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor concurrentie die mogelijk benadeeld zijn om zelf Google aan te klagen en een schadevergoeding te eisen. Een andere oplossing is dat Google een schikking treft met de Europese Commissie, waarbij het een kleine boete betaald en aanpassingen doorvoert in de voorwaarden.