2min

De Nederlandse politie heeft fors geïnvesteerd in een nieuw mobiel systeem waarmee agenten op straat informatie kunnen opvragen. De agenten worden hiervoor uitgerust met een Samsung Galaxy S5-smartphone. Sinds december vorig jaar zijn de eerste 22.000 agenten voorzien van een werktelefoon en er wordt op dit moment vooral veel geklaagd. Over traagheid en een slechte accuduur.

Agenten klagen voornamelijk over het feit dat het toestel nu al verouderd is en niet mee kan komen met de eisen die vandaag de dag gesteld worden. De toestellen zijn voorzien van speciale software genaamd Mobiel Effectiever op Straat (MEOS). Deze applicatie biedt agenten de mogelijkheid om sneller boetes uit te schrijven of informatie op te vragen. Ook kunnen agenten foto’s toevoegen als bewijs.

Hoewel het in theorie allemaal goed klinkt werkt het in de praktijk helaas niet zonder problemen. Zo zou het systeem regelmatig foutmeldingen vertonen en is het versturen of uploaden van foto’s vaak een probleem. Agenten kiezen er daarom regelmatig voor om de prive-omgeving op de smartphone te gebruiken en collega’s te waarschuwen via WhatsApp. Officieel is dat tegen de regels, maar ook de politie realiseert zich dat dit komt door het slecht functioneren van het systeem.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat het een nieuw systeem is dat nog volop in ontwikkeling is en dat er soms nog wat problemen zijn. Daar staat tegenover dat agenten veel gebruik maken van het systeem en er de afgelopen maanden al ruim 565.000 keer informatie is opgevraagd uit het systeem. In 7300 van de gevallen resulteerde dat in een foutmelding. Het aantal fouten is dus niet zo hoog als agenten schetsen.

De reactietijd van het systeem ligt op dit moment tussen de 3 en de 4 seconden. Niet enorm snel, maar wel snel genoeg om werkbaar te zijn.

De woordvoerder laat verder weten dat intensief gebruik van een smartphone, vrijwel nooit een hele dag mogelijk is en dat de agenten slim om moeten gaan met hun toestel.