2min

Intel gooit de handdoek in de ring, het bedrijf heeft bekendgemaakt dat de Broxton en Sofia-serie zijn geannuleerd. De Broxton-serie werd dit jaar verwacht en zou verantwoordelijk zijn voor nieuwe mobiele processoren voor smartphones, de opvolger van Broxton was Sofia en ook die serie is geannuleerd. Intel staakt hiermee zijn ontwikkeling van smartphone-processoren.

Intel is al jaren enorm dominant in de ontwikkeling van processoren; voor desktops, laptops en datacenters is er geen enkele fabrikant zo goed in het ontwerpen en produceren van processoren dan Intel. Op de mobieel markt liggen de verhoudingen echter compleet anders, daar zijn de chipontwerpen van ARM de baas en deze ontwerpen worden door partijen als Apple, MediaTek, Qualcomm en Samsung gebruikt en verbetert. Intel heeft nooit echt aansluiting weten te vinden in de mobiele chipmarkt.

De grote vraag is natuurlijk waarom Intel dat gat nooit heeft kunnen dichten? Het antwoord daarop is simpelweg dat de chips van Intel niet goed genoeg waren de afgelopen jaren. Qua prestaties kon Intel de chips van bijvoorbeeld een Qualcomm wel bijbenen, maar ze waren dan nooit zo energiezuinig. Als ze wel energiezuinig waren dan ging het vaak ten kosten van de prestaties. Het blijft moeilijk te geloven dat Intel, een bedrijf dat zo dominant is op de pc-markt en over zoveel kennis beschikt omtrent het ontwerpen en produceren van chips, er niet in slaagt om een goede mobiele chip te maken.

Intel kiest er nu voor om na jaren geld te hebben gespendeerd aan mobiele chips om de stekker eruit te trekken. Intel laat de smartphonemarkt voor wat die is en het gaat niet langer proberen te concurreren met ARM. Ze mogen de smartphonemarkt hebben. De komende twee jaar hoeven we van Intel niets te verwachten in deze markt. De strategie kan in de komende jaren natuurlijk nog altijd worden bijgesteld, maar voor nu is het avontuur voor smartphones voorbij.

Intel gaat zich focussen op nieuwe technologieën voor de toekomst, waaronder 5G, datacenters, geheugen, Internet of Things en uiteraard de pc-markt.