2min

Google werkt aan een hele innovatieve manier om in te loggen in Android-smartphones, maar in de toekomst mogelijk ook in andere systemen. Het systeem maakt namelijk niet primair gebruik van een wachtwoord, maar van allerlei omgevingsvariabelen. Het systeem verzamelt continu data om vast te stellen of de identiteit van de gebruiker ook de eigenaar van het apparaat is.

Google werkt aan deze nieuwe manier van inloggen in Project Abacus. Door allerlei omgevingsvariabelen te verzamelen en het gedrag van de gebruiker te analyseren kan Abacus zien of de gebruiker ook echt de eigenaar is van het toestel. Dit werkt met een zogenaamde Trustscore (Vertrouwen). Zo wordt onder meer gekeken naar de locatie van de gebruiker en welke apparaten er in de buurt zijn. Als de gebruiker thuis is gaat de Trustscore automatisch omhoog, is de smartwatch of misschien wel de laptop van de gebruiker in de buurt dan is er ook reden voor meer vertrouwen.

Verder wordt er gekeken naar de manier van lopen en bewegen door alle sensoren die in smartphones worden toegepast. De manier van typen kan ook veel zeggen over een gebruiker, iedereen typt op zijn eigen manier. Tot slot is het nog mogelijk om spraak en gezichtsherkenning toe te passen om het achterhalen van de identiteit van de gebruiker compleet te maken.

Al deze variabelen zorgen voor een Trust-score en als deze te laag wordt moet alsnog een wachtwoord worden opgegeven om zeker te weten dat de gebruiker wel echt de eigenaar is. Tot slot kan het systeem ook wat meer toegang geven als er bijvoorbeeld een spelletje wordt opgestart, dat is minder veiligheidsgevoel dat bijvoorbeeld een bankapplicatie.

Het systeem wordt al enige tijd getest door 33 universiteiten in de Verenigde Staten en Google wil deze testfase nu doortrekken naar de financiële wereld, daarna moet het voor alle gebruikers beschikbaar gaan komen. Of Google nog speciale eisen stelt aan de hardware van een apparaat is onduidelijk.