2min

Google wil de Android-fabrikanten wat meer onder druk zetten om sneller met Android-updates te komen. Het bedrijf heeft daarom een ranglijst gemaakt van de fabrikanten op basis van hun updatebeleid. Deze ranglijst is nog niet openbaar gemaakt maar wel naar alle fabrikanten gestuurd, Google overweegt de lijst uiteindelijk wel openbaar te maken.

Als je bovenaan de ranglijst staat heb je weinig te vrezen, maar sta je onderaan dan heb je een groot probleem, want dat is alles behalve goede reclame voor je merk. Daarmee dwingt Google de merken natuurlijk om het updatebeleid te verbeteren en vaker en sneller met updates te komen.

Wij zijn vooral benieuwd hoe de lijst eruit ziet, van sommige merken weten we dat ze vrij snel zijn. Bijvoorbeeld Motorola, Samsung en Sony, maar Motorola is inmiddels onderdeel van Lenovo en dat merk is een stukje trager, Samsung update eigenlijk alleen de toptoestellen, maar heeft ook flink wat goedkopere modellen die niet zo fortuinlijk zijn met de updates. Er zitten best wel veel haken en ogen aan het opstellen van een dergelijke lijst.

Google gaat met Android N ook een nieuwe updatemethode introduceren, waarbij Google rechtstreeks de toestellen kan voorzien van updates, Google maakt hiervoor twee partities aan op de toestellen met een Android-installatie, waarbij de actieve installatie de niet actieve installatie van een update voorziet en dan opnieuw opstart. Mocht er dan iets fout gaan bij het updaten dan kan worden teruggrepen op de oude installatie.

Er is echter een grote maar aan dit systeem en dat is dat fabrikanten het kunnen uitschakelen. Sommige fabrikanten voeren dermate grote aanpassingen door in Android dat deze methode nooit gaat werken. Het vereist namelijk dat ze de kern van Android intact laten en al hun toepassingen bovenop Android bouwen. Een fabrikant die dit al jaren doet is HTC, die heeft alle onderdelen van eigen interface toegevoegd aan de Google Play Store en voorziet ze op die manier van updates.

Een hele handige effectieve methode, maar zaken als echte multitasking met meerdere vensters in beeld zoals Samsung bijvoorbeeld heeft is dan onmogelijk. Gelukkig worden dat soort features binnenkort ook gewoon direct beschikbaar in Android. We zijn benieuwd hoe dit gaat uitpakken, waarschijnlijk zal Google deze ranglijst pas publiceren als Android N beschikbaar is gemaakt en sommige fabrikanten niet willen meewerken aan de nieuwe updatemethode.

Onduidelijk is nog over Google de telecomproviders gaat omzeilen bij het uitrollen van updates, die willen namelijk in veel gevallen nieuwe software-updates graag eerst testen, maar dat kost soms wel drie maanden en dat is tijd die Google niet heeft. Microsoft kiest er bij Windows 10 Mobile bijvoorbeeld voor om de updates zonder tussenkomst van de providers te verspreiden. Alleen de driver-updates van het netwerkmodem gaan langs de providers, omdat die direct effect hebben op hun netwerken.