1 min

Zoekgigant Google handelt niet langer in strijd met de privacywet. Dit constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die eerder maatregelen eiste van Google om bepaalde voorwaarden aan te passen. De dwangsom waarmee eerder gedreigd werd, gaat om die reden dan ook niet opgelegd worden.

Google overtrad volgens de AP enkele privacywetten. Zo werden advertenties gepersonaliseerd, ondanks dat daar geen expliciete toestemming voor gevraagd werd in de voorwaarden van het bedrijf. Ook combineerde Google van iedereen, ook mensen zonder account, zoekopdrachten, gegevens over de locatie waar iemand zich bevindt, e-mails en bekeken video’s op YouTube.

Dat was niet in overeenstemming met de privacywetgeving en om die reden eiste de waakhond in 2013 aanpassing van Google’s voorwaarden. Het bedrijf heeft daar afgelopen jaar al veel aan gedaan en nu geeft de Autoriteit Persoonsgegevens aan helemaal tevreden te zijn met de genomen acties.

Zo is nu voor iedereen helder dat YouTube een dochterbedrijf van Google is. Daarnaast vraagt het bedrijf expliciet toestemming voor het gebruik van persoonsgegevens en is er een privacyherinnering gekomen die duidelijk maakt wat Google allemaal doet met gegevens. De dwangsom is daarmee komen te vervallen.