3min

Apple heeft bekendgemaakt dat het een eigen bestandssysteem ontwikkelt met de unieke naam Apple File System (APFS). APFS is op dit moment nog in een absolute betafase waarbij veel features simpelweg nog niet werken. Het actief gaan gebruiken wordt dus ook met klem afgeraden, APFS moet ergens in de loop van 2017 beschikbaar gaan komen.

De besturingssystemen van Apple zijn allemaal op Unix gebaseerd en hoewel daar hele goede bestandssystemen voor beschikbaar zijn werkt Apple al jaren met HFS+. (Hierarchical File system). HFS dateert uit de jaren 80 en HFS+ uit 1998. Natuurlijk heeft Apple in de afgelopen jaren wel de nodige features toegevoegd aan het bestandssysteem, maar het blijft een bestandssysteem uit 1998 dat met hele andere doelen voor ogen is ontworpen en dat brengt zo zijn beperkingen met zich mee. Zo heeft Apple nog regelmatig last van datacorruptie, trage TimeMachine-backups en gebrekkige ondersteuning voor TRIM.

Daarom zal Apple besloten hebben maar weer eens opnieuw te beginnen en een nieuw bestandssysteem te ontwikkelen dat wel aan de eisen van vandaag de dag voldoet. Daar komt APFS dus om de hoek kijken, een bestandssysteem dat in 2017 beschikbaar zal komen, mogelijk vanaf 10.12.1 of in het ergste geval pas vanaf 10.13.

Het is relatief eenvoudig om een nieuw bestandssysteem toe te voegen aan de MacOS Unix-kernel, het is dus mogelijk dat APFS in een latere versie van macOS 10.12 Sierra wordt toegevoegd. De vraag is alleen hoe Apple bestaande Mac-gebruikers gaat converteren naar dit nieuwe bestandssysteem, een herinstallatie is over het algemeen de enige weg, of er moet zoveel ruimte vrij zijn op de harde schijf dat er een nieuwe partitie gemaakt kan worden waarbij de data langzaam wordt overgezet en uiteindelijk de bootpartitie wordt aangepast, dat is alleen een hele gevaarlijke procedure en brengt waarschijnlijk teveel risico’s met zich mee.

Enkele nieuwe features van APFS zijn "64bit inodes", waardoor er ondersteuning is voor 9 triljoen bestanden, een timestamp op bestanden in nanosecondes, waardoor het eenvoudiger is om een logboek bij te houden. "Copy-on-write metadata", betere beveiliging voor data om een systeemcrash te overleven. Volledige TRIM-ondersteuning die asynchroon werkt als de metadata is opgeslagen. "Native encryption", standaard ingebouwde encryptie, waarbij gekozen kan worden voor verschillende schema’s, bijvoorbeeld meerdere sleutels om toegang te krijgen tot een volume en eventueel ook nog sleutels per bestand voor extreem gevoelige data. "Native SMB", ook niet onbelangrijk is standaard ondersteuning voor het delen van bestanden via netwerken. De SMB standaard wordt door de hele wereld gebruikt, behalve door Apple. Zou tijd worden dat Apple daarop overstapt.

Verder zijn er ook nog enkele geavanceerde features op komst zoals optimalisaties voor SSD’s, zo preseteren SSD’s het beste als er grote bestanden worden weggeschreven en niet heel veel kleintjes. APFS probeert deze te bundelen zodat het één keer flink kan wegschrijven in plaats van heel vaak kleine wijzigingen. Daarom gebruikt het ook nanosecondes om wijzigingen bij te houden.

Verder werkt Apple aan ondersteuning voor het delen van ruimte op partities. Je kan dan automatisch een partitie kleiner laten worden en een andere laten groeien als daar op dat moment meer ruimte nodig is. Op die manier kan je redelijk flexibel omgaan met je totale opslagcapaciteit. Tot slot wil Apple ook ondersteuning bieden voor cloning en snapshots zodat er heel snel kopieën gemaakt kunnen worden van data.

Waarschijnlijk pakt Apple hiermee een van de grootste bottlenecks van macOS aan en we zijn dan ook benieuwd naar de prestaties van MacBooks die gebruik maken van het nieuwe bestandssysteem. Er zijn echter ook grote risico’s, het bestandssysteem moet eerst heel goed worden getest voordat het echt aan te raden is over te stappen. Je wil niet ineens dat al je data verdwijnt in een zwart gat omdat Apple een foutje heeft gemaakt en er nog een bugje in zat. Voorlopig is er nog geen stabiele versie van APFS, maar volgend jaar moet dan anders zijn.

I