1 min

Google heeft scherpere foto’s toegevoegd aan zijn kaartendiensten Earth en Maps. De nieuwe satellietfoto’s zijn gemaakt door de Landsat 8 satelliet en er is gebruik gemaakt van nieuwe technieken die foto’s beter verwerken.

De Landsat 8 satelliet is in 2013 gelanceerd door de NASA en de USGS, het doel van deze satelliet is om continu foto’s te maken van de aarde. De foto’s worden nu door Google gebruikt maar het project erachter is veel groter, dat project stamt af uit 1972 en heeft als doel veranderingen aan het aardoppervlak te volgen. Aangezien deze satelliet gefinancierd is door de Amerikaanse overheid zijn de gegevens ook openbaar beschikbaar.

Google kon daardoor gebruik maken van een gigantische database, met een grootte van 1 petabyte aan data. Dat is gelijk aan 1.000 terabyte, ofwel 1.000.000 gigabyte. Google schrijft in zijn weblog dat de foto’s samen goed waren voor 700 biljoen pixels. Dat zijn 7.000 keer zoveel pixels als het geschatte aantal sterren in de Melkweg.

Landsat 8 werd in 2013 gelanceerd als opvolger van de Landsat 7. De satelliet maakt twee keer zoveel foto’s, die veel scherper zijn en daarom meer detail en "echtere" kleuren hebben. De opvolger was ook hard nodig, want Landsat 7 kreeg in 2003 te maken met een hardwareprobleem. Daardoor kwamen er diagonale strepen te staan op foto’s, wat leidde tot onscherpe delen.

De nieuwe versie van Google Earth en Maps is inmiddels al beschikbaar.