2min

De Europese Commissie onderzoekt of het mogelijk is om uitgevers te compenseren voor het hergebruik van hun content. Veel grote websites en sociale netwerken tonen vaak een korte snippet van een artikel van derden, waarin de eerste 200 tot 300 tekens van het artikel zijn te lezen, hiervoor worden uitgevers echter niet gecompenseerd, dat overweegt de Europese Commissie nu af te dwingen.

Google is een van de grote websites die met Google Nieuws enorm veel nieuwssnippets toont en daar ook geld aan verdiend. Daar staat echter tegenover dat Google ook hele ladingen bezoekers doorstuurt naar de uitgevers. In Spanje is al een wet actief die Google verplicht om uitgevers te betalen en dat had tot gevolg dat Googl per direct de stekker trok uit Google Nieuws in Spanje en alle uitgevers moeten toekijken hoe hun bezoekersaantallen fors daalde.

De Europese Commissie is ongetwijfeld benaderd door allerlei uitgevers die graag compensatie zien en hopen met een Europese regel Google alsnog te dwingen te betalen. Ze gokken er wellicht op dat Google niet zal besluiten om Google Nieuws in heel Europa te staken. Dat is echter een pure gok want het bedrijf had er totaal geen moeite mee om Google Nieuws in Spanje te staken.

Mogelijk kiest de Europese Commissie voor een tussenoplossing, waarbij het de mogelijkheid biedt een vergoeding te vragen aan Google, maar dit niet op te leggen. Uitgevers mogen dan zelf bepalen of ze een vergoeding willen, wat ongetwijfeld ervoor zal zorgen dat Google alle uitgevers uitsluit van Google Nieuws die geld willen.

Als je alles bij elkaar optelt lijkt de Europese Commissie met een voorstel te gaan komen dat niet gaat werken, dat zal leiden tot frustratie in de markt en uiteindelijk en omgekeerde effect zal hebben. Het wil oude print uitgevers helpen en daarbij helpt het de markt omzeep voor zowel die oude print uitgever als alle online uitgevers.