1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De EU heeft maandag haar tevredenheid getoond over Microsoft’s voorstel om meer openheid te geven in de broncodes van haar software. De EU had vorige week een deadline gesteld voor een nieuw voorstel van Microsoft. Zoals eerder al bekend geworden zal de commissie zich de komende twee weken gaan buigen over het voorstel. Het plan zal tevens ter controle worden uitgezet bij een aantal afgevaardigden uit de softwarebusiness.

Als het plan na twee weken niet goedgekeurd wordt door de EU, loopt Microsoft kans op een boete van maximaal 5 miljoen dollar per dag. Gelukkig voor het bedrijf zijn de eerste commentaren echter positief gestemd. "Ik ben blij dat Microsoft een aantal principes heeft onderkend die de basis moeten vormen voor het inwilligen van de eisen van de commissie," aldus Eurocommissaris Neelie Kroes.

Microsoft heeft in het plan ook nieuwe voorstellen gedaan voor het loskoppelen van Windows Media Player van het Windows besturingssysteem. Tot nog toe waren de pogingen hierin niet tot tevredenheid van de commissie. De EU heeft nog geen reactie gegeven op dit deel van het plan.

Het bedrijf heeft tevens toegezegd dat het voor bepaalde informatie geen kosten zal rekenen aan afnemers. Microsoft is er wel op tegen dat de software die met deze informatie ontwikkeld wordt als zogenaamde open-source software op de markt komt. De Europese Commissie wil dit echter wel en heeft verzekerd dat dit ook zal gebeuren als Microsoft de zaak hierover verliest.