2min

Tags in dit artikel

, , ,

Processorfabrikant AMD is een antitrust zaak begonnen tegen concurrent Intel. AMD claimt dat haar rivaal haar monopolie op de markt misbruikt, waardoor bedrijven als AMD zich moeilijk kunnen handhaven.

Intel heeft momenteel meer dan 80 procent van de markt voor x86 processors in handen. Deze chips ondersteunen een breed scale aan besturingssystemen, waaronder Windows, Solaris en Linux. Ook Apple heeft recentelijk aangekondigd over te gaan stappen naar x86 processors van Intel. AMD denkt echter dat deze markpositie niet op eerlijke wijze verkregen is.

In de aanklacht zijn details terug te vinden van tactieken die Intel gebruikt zou hebben om bedrijven te intimideren en onder druk te zetten. Het zou gaan om 38 bedrijven, waaronder grote en kleine computerfabrikanten, distributeurs en winkels.
De zaak is volgens een woordvoerder van AMD anders dan de vorige zaken tussen de twee processorgiganten. Het bedrijf heeft nieuwe informatie verkregen van een recentelijk onderzoek van de Japanse Fair Trade Commission.

Uit dat onderzoek komt naar voren dat Intel korting aanbood aan fabrikanten die beloofden alleen met Intel in zee te gaan en geen of nauwelijks AMD producten toe te passen. Intel deed dit aanbod aan vijf bedrijven waaronder Hitachi, Fujitsu, NEC, Sony en Toshiba.
"Voor de misdragingen van Intel hoef je niet op onze woorden af te gaan. Het onderzoek van de Fair Trade Commission zegt genoeg over de oneerlijke concurrentiemethodes van Intel," aldus Thomas McCoy van AMD.

Intel wilde niet ingaan op de specifieke details van de zaak, maar kwam wel met een persbericht: "We zijn het niet eens met de klachten van AMD over de werkwijzen van Intel en haar klanten. Intel geloofd in eerlijke concurrentie en denken dat de klanten voordeel hebben van deze felle competitie. AMD heeft wederom gekozen om in de rechtzaal te gaan klagen over Intel’s successen en komt met een aanklacht vol met excuses en speculatie."

Experts snappen dat AMD op deze manier het meeste uit het Japanse onderzoek willen halen, maar denken dat de aanpak van AMD wellicht te aggressief is. "De timing en de toon van de aanklacht doet mij vermoeden dat de huidige resultaten van AMD niet geheel aan de verwachtingen voldoen. Het lijkt erop dat AMD al zijn pijlen meteen verschiet in de hoop met één van deze pijlen Intel te kunnen raken," aldus analist Mosesmann van Moors & Cabot.

Moeilijkse onderdeel van de zaak zal voor AMD zijn om de verschillende bedrijven bereid te vinden om een verklaring af te leggen tegen Intel. AMD denkt daar echter geen problemen mee te hebben. "We hebben veel mensen gesproken die graag zouden zien dat ze gedwongen werden om de waarheid te vertellen. Als ze in de rechtzaal onder ede staan, dan staan ze ook in die positie," aldus AMD.

We bedanken EclipX en Dr.Trunks voor het insturen van deze tip!