4min

Tags in dit artikel

,

Alhoewel het niet eenvoudig is om een bedrijf met 150 werknemers verborgen te houden in Amerika’s centrum van de computerindustrie, heeft het bedrijf P.A. Semi zich twee jaar lang verborgen weten te houden. Het bedrijf is nu echter in de spotlights getreden en blijkt ook grote ambities te hebben.

Stroomverbruik grootste probleem
P.A. Semi is een bedrijf dat ontstaan is uit het brein van Dan Dobberpuhl. Hij is geen onbekende in de wereld van microprocessors, want hij was één van de eerste op de markt die doorhad dat het stroomverbruik van processors het grootste probleem was dat opgelost moest worden voor de ontwikkeling van nieuwe chips.

Hoe sneller processors worden hoe meer stroom ze verbruiken en hoe meer hitte ze produceren. Daardoor bestaat ook de kans dat een chip zo heet wordt dat hij smelt. Tegenwoordig is elke chipmaker daarvan op de hoogte, maar dat Dobberpuhl er vroeg bij was heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Zijn laatste bedrijfje Sibyte leverde hem na een verkoop 2,2 miljard dollar op.

Geheime ambities
Nu heeft hij dus in het geheim twee jaar lang gewerkt aan een nieuwe bedrijf. Het geheim houden van een bedrijf in Silicon Valley is niet erg eenvoudig en ook het aannemen van personeel liep iets anders dan normaal.
"Het was niet gemakkelijk om mensen aan te nemen, zonder ze te kunnen vertellen wat wij precies aan het doen waren. We moesten de sollicitanten steeds vertellen dat ze ons moesten vertrouwen en dat het goed zou komen", aldus Dobberpuhl.

Nadat de werknemers aangenomen waren en op de hoogte waren gebracht van de werkzaamheden, moesten ze beloven dat ze niemand op de hoogte zouden stellen van het project. Dat lukte erg goed, want het bijna niemand opgevallen dat 150 mensen twee jaar lang in het McAfee gebouw in Santa Clara hebben gewerkt aan een nieuw processordesign dat de ultieme balans moet scheppen tussen een laag stroomverbruik en een hoge prestatie.

De strijd aanbinden met processorgiganten
De chip van het bedrijf, genaamd de PWRficient Processor is een variant op de PowerPC processor van IBM die ook toegepast wordt in Apple computers.
Dobberpuhl en zijn designers mikken met de PWRficient processor op lichtgewicht, netwerkgerichte apparaten, zoals set-top boxes en andere apparaten die digitale mediabestanden op kunnen slaan, maar ook op consoles, handhelds en supercomputers.

De ambities van P.A. Semi, die terug zijn te vinden in het businessplan van het bedrijf, betekent dat het ‘bedrijfje’ de directe concurrentie aangaat met kleinere chipfabrikanten, maar ook met giganten als IBM, Freescale, Broadcom, Intel en AMD.
Alhoewel het P.A. Semi in het niet valt bij de genoemde bedrijven, schuilt de grote kracht in het feit dat Dobberpuhl een aantal zeer ervaren en specialistische werknemers om zich heen heeft weten te verzamelen.

Zo werkte Dobberpuhl al eerder samen met Jim Keller and Pete Bannon bij Digital Equipment Corp. Dobberpuhl verhuisde later naar Palo Alto en leidde daar het team dat de StrongArm chip ontwikkelde. Deze chip werd later overgenomen door Intel en wordt door dat bedrijf toegepast in haar Xscale chips.
Keller werkte ook samen met Dobberpuhl in het eerder genoemde bedrijf dat ze samen voor 2,2 miljard wisten te verkopen.

WRficient Processor
Zoals gezegd ligt de basis van de nieuwe chip dus bij de PowerPC chip van IBM, waarop het bedrijf ook een licentie wist te verkrijgen. Voor de benodigde stroombesparing past Dobberpuhl een aantal truukjes toe, zoals het uitschakelen van onderdelen van de chip die op dat moment niet gebruikt worden.

WRficient Processor zal een dual core processor zijn. De microprocessor zal daarnaast ook de functies hebben van de twee ondersteunende chips.
De chip heeft een kloksnelheid van 2,5GHz en heeft een verbruik van 5 tot 13 Watt. Vergelijkbare chips hebben een tien keer zo groot stroomverbruik.

Het zal voor P.A. Semi nog wel even afwachten zijn of ze zich op de goede markten hebben gericht. Volgens insiders wilde het bedrijf zich eerst richten op Apple, maar de deal tussen dit bedrijf en Intel gooide roet in het eten. Wat betreft deelname in de next-generation consoles zal P.A. Semi ook weinig inbreng hebben, aangezien Nintendo, Microsoft en Sony alledrie gebruik maken van IBM’s PowerPC chip.
Toch denkt Dobberpuhl dat hij bij de toekomstige generaties consoles wel een kans maakt, maar hij beseft ook dat dat niet vanzelf zal gaan:
"Er zijn altijd gigantische barriëres als je met iets totaal nieuws komt."