2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft heeft van de Europese Commissie meer meer tijd gekregen om te reageren op een dreigende boete van de commissie, die 2 miljoen dollar per dag bedraagt.

De EC heeft dit uitstel aan Microsoft verleend, omdat het bedrijf in de Verenigde Staten in eenzelfde soort situatie is beland.
Autoriteiten vragen zich daar nu ook af of Microsoft wel genoeg doet om te voldoen aan een uitspraak die een rechter in 2002 deed in een antitrust zaak die aangespannen was door de Amerikaanse overheid.

Volgens het departement van Justitie zorgen de vertragingen ervoor dat de documentatie die Microsoft voor haar protocollen moet opstellen niet geverifiëerd kunnen worden. Deze documentatie moet worden opgesteld, zodat concurrenten van Microsoft hun applicaties beter kunnen laten werken onder het Windows besturingssysteem.

Microsoft moet deze documenten ook aan de Europese Commissie geven, maar de Europese Commissie is nog niet tevreden over de kwaliteit van deze documenten. Vorige maand besliste de EU dat Microsoft niet voldaan had aan de eis om informatie over office servers met haar concurrenten te delen en stelde het Microsoft, in afwachting van de reactie van het bedrijf, een boete van twee miljoen euro per dag in het vooruitzicht.

Microsoft voldeed al eerder aan de eis om een besturingsysteem zonder Windows Media Player uit te brengen, maar ligt nu nog met de EC in de clinch over de prijs en de volledigheid van de documentatie over de protocollen. De EC vindt namelijk ook dat de documentatie te duur is voor concurrenten, maar Microsoft heeft daar tekst en uitleg over gegeven. Als de EC akkoord gaat met die uitleg dan kan de boete van twee miljoen euro per dag nog verlaagd worden.

Microsoft heeft nu dus ook uitstel gehad om te reageren op de boete, of te voldoen aan de eis. Het bedrijf heeft daar nu tot 15 februari de tijd voor.

In die tijd kan het bedrijf dus ook nog aan de slag met de eisen van de Amerikaanse overheid, die ook klaagt over een trage afhandeling van Microsoft. Zo zouden er onder andere problemen zijn onstaan in een testlab in India, omdat Microsoft slechte informatie zou hebben aangeleverd.
Microsoft zegt zelf hard te werken aan een oplossing, maar zegt ook moeite te hebben met het vinden en inhuren van personeel dat genoeg ervaring en kennis heeft om de specialistische taken uit te voeren.

Overigens liet Microsoft bij monde van een woordvoerder weten dat een groot aantal protocollen al beschikbaar is en dat meer dan twintig bedrijven al licenties hebben genomen op deze producten en de eerste software al op de markt hebben gebracht.